Política 08/06/2016

El Parlament tomba els pressupostos del Govern per primera vegada a la història

La CUP consuma el veto als comptes i vota a favor de les esmenes a la totalitat amb la resta de l'oposició

Gerard Pruna / Laia Vicens / Oriol March
2 min
El Parlament tomba els pressupostos del Govern per primera vegada a la història

BarcelonaEn una decisió sense precedents a la història de Catalunya, el Parlament ha refusat per unanimitat de tota l'oposició els pressupostos presentats per l'executiu. Després de més de cinc hores de debat de les esmenes a la totalitat registrades per tots els grups menys Junts pel Sí, el projecte pressupostari del Govern ha estat tombat per 72 vots a favor (C's, PP, PSC, Catalunya Sí que es Pot i CUP) i 62 en contra (Junts pel Sí). Es tractava d'una decisió esperada des d'ahir a la nit, quan la CUP va anunciar a última hora que mantenia la seva esmena a la totalitat i, per tant, impedia que els pressupostos del Govern es debatin a les comissions parlamentàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fet que la cambra catalana veti els pressupostos del Govern suposa que el projecte pressupostari retorna a l'executiu, que tindrà dues opcions: presentar uns nous pressupostos o bé prorrogar els de l'any passat, que és l'escenari més plausible. Els comptes del 2015 van ser pactats entre CiU i ERC.

La decisió dels cupaires ha provocat un terratrèmol polític. En una reunió a primera hora del matí del grup parlamentari de Junts pel Sí, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha donat per trencat el pacte d'estabilitat parlamentària. En la sessió a l'hemicicle, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha dit que l'acord no es trenca, però sí que "muta", mentre que des de JxSí Roger Torrent ha avisat que "penja d'un fil".

Una estona abans, el conseller d'Economia i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, havia alertat de les "conseqüències gravíssimes" de no retirar l'esmena. Ho ha dit tant en relació als efectes polítics –la relació entre les dues forces independentistes– com als efectes econòmics i socials –ressaltant el caràcter "expansiu" dels comptes–. Junqueras també ha recordat que la CUP va votar molt dividida sobre si s'havia de mantenir l'esmena i ha defensat que "molts dels votants" dels cupaires el 27-S veuen "la bondat" dels pressupostos presentats. Des de la CUP han argumentat que els plantejaments econòmics de JxSí i la CUP són "radicalment oposats" i han criticat que, tot i que els pressupostos són "millors que els anteriors", són "manifestament insuficients".

L'oposició ha burxat en la divisió entre les forces sobiranistes. El diputat de Ciutadans Antonio Espinosa ha dit que el veto cupaire evidencia que "la comèdia" del procés ha acabat, mentre que des del PSC Alícia Romero ha assegurat que "el Dragon Khan" del tripartit era més estable que l'actual Govern. El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha afirmat que és una "temeritat" presentar uns comptes "continuistes" sense tenir els suports suficients garantits, mentre que Enric Millo, del PP, ha reclamat posar "punt final" al procés sobiranista.

stats