Política 08/05/2013

El Parlament planta cara al TC i dóna llum verda a la creació de la comissió pel dret a decidir

El PP es nega a participar d'una actuació del Parlament que considera "il·legal" i de "desacatament" de la Constitució

O. March / S. González
4 min

BarcelonaLa decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la declaració de sobirania no ha frenat l'agenda del Parlament, que s'ha declarat legitimat pels ciutadans catalans per crear, tal com tenia previst, una comissió per estudiar les vies per exercir el dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un debat intens i accidentat, els cinc grups parlamentaris que donen suport al dret a decidir han donat aquest dimecres a la tarda llum verda a la seva creació, amb 106 vots a favor i 9 en contra. I tot, davant la crispació d'un PP que ni tan sols ha volgut participar del que considera una “actuació il·legal” i de “desacatament de la Constitució espanyola” i Ciutadans, que no ha marxat de la Cambra però que ha rebutjat de ple la creació d'aquest organisme parlamentari.

Jordi Turull (CiU): "Som un subjecte, no un majordom"

El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha assegurat que la ciutadania de Catalunya és un "subjecte" i no pas un "majordom", de manera que té dret a decidir i tota la legitimitat necessària per poder celebrar una consulta d'autodeterminació. "La decisió està presa i no hi ha marxa enrere", ha apuntat Turull, que considera que la comissió d'estudi del dret a decidir "ha de ser caixa de ressonància de la pluralitat dels que defensen aquest procés. Pel que fa al paper del PSC, el dirigent de CiU ha apuntat que al seu partit li agradaria que els socialistes hi fossin durant el procés, però que ha assegurat que esperar-los no pot fer que s'alenteixi el camí cap a la consulta.

Marta Rovira (ERC): “Cap tribunal està per sobre de l'expressió democràtica del Parlament”

La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, ha considerat “molt oportú” que es debati precisament aquest dimecres sobre el dret a decidir, perquè el TC “ha fallat contra la democràcia”. Rovira ha assegurat que “cap tribunal està per sobre de l'expressió democràtica del Parlament” i ha recordat que, si bé algú, com ara el PSC, admet la suspensió del TC, hi ha una resolució del setembre de l'any passat que diu que “el Parlament de Catalunya proclama solemnement el dret inalienable a l'autodeterminació”, una resolució que no està “suspesa”. "El dret a decidir existeix no per la declaració de sobirania; ja existia, és universal", ha insistir Rovira. Els republicans consideren que ja és “impossible” l'encaix de Catalunya en un estat espanyol que no deixa “d'asfixiar” Catalunya i que per això la comissió parlamentària, que començarà a caminar aviat, ha d'estudiar com decidir el futur a les urnes.

Maurici Lucena (PSC): “Ho posarem tot a favor perquè la negociació de la consulta legal arribi a bon port”

“En els darrers cinc mesos, CiU i ERC han demostrat una i altra vegada que tenen una gran afició a fer el sapastre”, ha afirmat el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, que ha considerat que aprovar la declaració de sobirania va ser voler fer “malament les coses des del principi”. Tot i això, els socialistes han assegurat que dins de la comissió ho posaran “tot a favor perquè la negociació de la consulta legal arribi a bon port”. Això sí, Lucena no s'ha estat de llançar un dard a CiU. Ha assegurat que, per una banda “s'agraeix” la “transparència” que denota ERC en demostrar que vol anar directament “al xoc de trens” amb Espanya, però que el que al seu parer costa d'entendre és el canvi que ha experimentat CiU. “Se suposava que eren assenyats, gradualistes, part de l''establishment'. Ara són radicals i atabalats”, ha etzibat Lucena. El dirigent socialista ha instat un cop més al Govern a mantenir-se neutral i deixar de construir “estructures de la Catalunya independent”.

Dolors Camats (ICV-EUiA): “L'estat espanyol s'hi juga molt en credibilitat i legitimitat democràtica”

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha considerat “imprescindible” i un “acte de dignitat” crear aquesta comissió per poder impulsar una consulta que no neix “de l'agenda del Govern”, sinó de la “voluntat d'una majoria més àmplia” dels catalans. “Som una nació i tenim dret a decidir”, ha assegurat Camats, que ha afegit que si algú a Catalunya o a Madrid pensa que la decisió del TC aturarà el procés és que “no ha entès res”. De fet, ha insistit Camats, la línia divisòria que s'ha traçat aquest dimecres amb la resolució del Constitucional és entre els que respecten l'acte democràtic de decidir i els que no. La portaveu ecosocialista ha volgut llançar un missatge a Espanya: “L'estat espanyol s'hi juga molt en credibilitat i legitimitat democràtica”.

Albert Rivera (Ciutadans): "Catalunya no és una colònia i no té dret a decidir"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha optat per fer una intervenció en castellà per defensar el 'no' del seu partit a la creació d'una comissió parlamentària pel dret a decidir. Com és habitual en ell, ha assegurat que la via que segueixen CiU i ERC és la de Kosovo, i ha negat que Catalunya tingui dret a decidir el seu futur basant-se en la Constitució espanyola. "Catalunya no és una colònia com el Sàhara!", ha exclamat per justificar la seva posició. Rivera ha fet servir les constitucions de França, Alemanya i els Estats Units per reforçar els seus arguments, tot i que ha obviat que els Estats Units van optar per independitzar-se unilateralment del Regne Unit.

Quim Arrufat (CUP): "La comissió ha de tirar endavant per sobre dels jutges"

"Hem de seguir parlant de la comissió i del dret a decidir per sobre del que diguin els jutges", ha assegurat Quim Arrufat, diputat de la CUP. "L'estat espanyol és un estat sord, cec i bel·ligerant amb la democràcia i amb la voluntat majoritària dels catalans. Ens volen impedir el dret a decidir", ha lamentat Arrufat.

stats