Política 08/12/2016

El partit dels 'comuns' es definirà com a sobiranista, d'esquerres i "fill d'una nova època"

Domènech explica que el grup que impulsarà el nou subjecte polític estarà format per més de 80 persones d'arreu de Catalunya

Ara / Europa Press
2 min
El pols de Madrid ressona a Catalunya

BarcelonaXavier Domènech és l'encarregat de coordinar el naixement del futur partit dels 'comuns'. Treballa en el manifest fundacional i s'ha envoltat d'un grup de més de 80 persones d'arreu del país per plantejar l'estructura i ideologia que representarà a la confluència d'esquerres. En una entrevista a Europa Press, el líder d'En Comú Podem explica aquest dijous que el nou partit es definirà com a "catalanista, sobiranista, d'esquerres, republicà i fill d'una nova època".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Assumint que "el moment històric actual és nou", els 'comuns' intenten erigir-se com "una nova proposta política" amb vocació de governar sense fer de crossa del PDECat, com interpreten que fa avui ERC.

El document recollirà el fet que suposa ser "fills del 15-M i del reclam sobiranista", tot i que Domènech assegura que també inclourà la tradició històrica del catalanisme popular: "Fills d'una nova època significa reconeixement de reptes nous i la necessitat de trobar respostes totalment noves, però això no significa no saber que el nostre arrelament profund prové de tots aquells que van lluitar pels drets socials i polítics d'aquest país durant el segle XIX i el XX".

Pluralitat territorial

L'espai donarà els primers passos en els pròxims dies amb la presentació d'un grup impulsor que estarà format per entre 80 i 100 persones, "que han de vetllar pel procés que ha de portar a la realització d'assemblees de debat i de ponències" des que es presenti el manifest fins a la convenció constituent que els 'comuns' preveuen per al proper mes de març.

Els membres del grup seran persones que representin territorialment els moviments ciutadans, d'àmbits professionals i d'intel·lectuals, per reflectir que el nou espai "va més enllà de les seves sigles d'origen i permet integrar cultures polítiques" diferents. "Volíem que hi hagués representants temàtics de tot el país, però també territorials", indica Domènech per explicar que el grup es va concebre per un conjunt d'aproximadament 20 persones i que ara ha crescut fins a superar els 80.

"Trobarem a gent reconeguda i gent no tan coneguda a tot Catalunya, però sí en el seu territori", i també haurà representació de les diverses sensibilitats polítiques d'origen -BComú, Podem, ICV, EUiA, Equo-, a més d'una expressió molt àmplia del 'ciutadanisme'.

Les sigles dels partits condemnades a desaparèixer

El líder de la construcció d'aquest espai polític assumeix que aquest moment de creació del partit "no suposa ni de bon tros la desaparició dels altres subjectes polítics". "Però si aquest procés a mig termini crea una nova cultura política, un nou espai polític guanyador a Catalunya i una nova proposta política, crec que el més natural seria que la resta d'actors polítics es dissolguessin plenament en aquest espai", afirma.

stats