CAP AL 10-N
Política 23/09/2019

El pas d’Errejón sacseja les aliances d’Unides Podem

Compromís opta per presentar-se amb Més Madrid en lloc d’anar amb Iglesias

Ot Serra / Daniel Martín
2 min
El líder de Més Madrid, Íñigo Errejón, atenent els mitjans, en una imatge d’arxiu.

Madrid / ValènciaSi no hi ha cap sorpresa, Íñigo Errejón serà un dels principals atractius de les eleccions del 10 de novembre i rivalitzarà directament amb el seu antic company de viatge a Podem, Pablo Iglesias. El pas endavant de Més Madrid avalat per la militància diumenge en assemblea implica una sacsejada a l’esquerra, però sobretot a l’espai que representa Unides Podem, que pot veure amenaçades algunes de les seves aliances territorials. L’executiva de Compromís va acordar ahir pactar amb Més Madrid, el partit d’Íñigo Errejón, i no amb Podem per a les pròximes eleccions del 10 de novembre. La coalició va aprovar com a primera opció treballar per a la construcció d’una candidatura àmplia que inclogui també la formació que dirigeix Pablo Iglesias i Esquerra Unida, però que si finalment aquesta opció no és factible, com tot apunta, si han d’escollir entre la formació lila i el partit d’Errejón optaran per la segona opció.

Entre els motius que han decantat la balança es troben la consideració de Podem com un mal company de viatge perquè “la ciutadania els corresponsabilitza de la repetició electoral”, així com la necessitat d’establir aliances amb formacions amb les quals puguin construir unes relacions “més horitzontals”. De fet, des de Compromís establiran com a condició indispensable ser l’única força que es presenti a les circumscripcions valencianes. La decisió de l’executiva d’ahir haurà de ser referendada per les bases dels tres partits que conformen la coalició: Bloc, Iniciativa i els Verds.

Andalusia també ho debat

Per la seva banda, Andalusia també debat si trencar amb Iglesias. A més, el partit ecologista Equo va reunir ahir la seva executiva per abordar la nova situació, i la formació extraparlamentària Actua, encapçalada per l’exlíder d’Esquerra Unida Gaspar Llamazares, es va oferir ahir per arribar a un acord amb Errejón. Demà en una nova assemblea de Més Madrid es concretaran alguns detalls de la concurrència al 10-N, com ara la confirmació que sigui Errejón el cap de llista. També el nom de la candidatura i les comunitats on es presentarà. La circumscripció de Madrid, que reparteix 37 diputats al Congrés, serà el principal bastió, però no es descarta confegir llista en altres territoris com el País Valencià, Euskadi o Múrcia. Segons Eldiario.es, la intenció seria fer-ho en les circumscripcions on es reparteixin més de cinc diputats per assegurar no perdre vots i així no perjudicar l’esquerra.

Tanmateix, ni Podem ni el PSOE van expressar ahir preocupació per la decisió de Més Madrid. La portaveu del partit lila, Noelia Vera, va reduir la seva incidència a un “projecte autonòmic al Congrés”, i Iglesias es va encarregar d’ubicar Errejón en postulats pròxims als socialistes. “Tothom serà jutjat pels seus fets i per la coherència amb els seus principis”, va dir en una entrevista a TVE, en què va recordar que Més Madrid volia donar els vots de franc al PSOE a Madrid per investir amb Cs Ángel Gabilondo.

stats