Política 11/07/2020

El PDECat s'obre a una mera aliança electoral amb Puigdemont si no hi ha acord orgànic

Solsona diu que veu marge per a un "acostament", però admet que l'operació per la marca de JxCat ho dificulta

Ara
3 min
El PDECat reforça Marc Solsona de cara a l'ordenació de JxCat

BarcelonaEl PDECat s'obre a una coalició electoral amb el partit de Carles Puigdemont encara que no arribin a un acord orgànic. El portaveu del Partit Demòcrata, Marc Solsona, no ha descartat concórrer a les eleccions catalanes amb el nou partit que impulsa l'expresident de la Generalitat i, en una entrevista a Europa Press, ha afirmat: "Veurem quan convoca el president les eleccions, veurem quan hi haurà les dates en què legalment s'hagin de formular les diferents propostes electorals. El que quedarà clar és que la confluència a nivell d'organització no haurà sigut possible, i es veurà si podrà ser una confluència a nivell de concurrència electoral".

Segons Solsona, si des del PDECat apel·len a la unitat, no poden posar condicions "que excloguin prèviament a ningú" i, per això, no tanca la porta a cap possibilitat. De tota manera, ha subratllat que intentaran fins a l'últim minut un acord amb la Crida, que presideix Jordi Sànchez. De fet, Solsona assegura que veu marge per a possibles "acostaments" fins que es convoquin les eleccions. "Treballarem fins al final per aconseguir un acord, però també estem preparats per a un desacord", ha afirmat en l'entrevista. El portaveu del partit demòcrata, a més, ha afegit que les negociacions amb Puigdemont no estan trencades, però que estaven millor abans de l'anunci del nou partit per part de l'expresident de la Generalitat.

Solsona ha explicat que des de l'anunci de fa una setmana, el president del PDECat, David Bonvehí, ha mantingut els contactes i els canals oberts amb tots els actors de l'espai de JxCat, però ha lamentat que hi hagi qui decideixi "de manera molt unilateral anar tirant". A parer seu, qui posa el peu a l'accelerador són els que anuncien un nou partit sense avisar-los, tot i estar en una taula de negociació. Solsona ha contrastat aquesta actitud amb la de "lleialtat" que considera que està tenint el PDECat. En aquest sentit, el portaveu del Partit Demòcrata ha admès que en els últims dies el debat ja no és tan de fons, sinó que també hi està influint la manera de fer política. "En les últimes setmanes, les discrepàncies no només són de fons, també de formes".

Les sigles de JxCat

Aquesta setmana, l'ARA va avançar que Puigdemont començava a moure peces per quedar-se amb la marca de JxCat. Una operació que es va culminar ahir quan al registre de partits ja apareixien com a representants legals de la formació persones afines a l'expresident com l'alcalde de Balenyà, Carles Valls.

Precisament, Solsona ha lamentat aquest moviment recordant que tots els actors de l'espai de JxCat saben com es va arribar a un acord per crear aquest partit. "Si després no tenim paraula, no podem complir acords o tenim unes arts diferents a les nostres, no puc posar la mà al foc per res ni per ningú en aquest món. Però tots, si ens mirem a la cara, sabem què podem fer o no", ha afirmat. El PDECat ja va anunciar que estudiaria accions arran d'aquesta operació, però Solsona no ha detallat quins són els camins que exploren.

Si finalment hi ha un acord amb la Crida, el lideratge "indiscutible", ha admès Solsona, és de Carles Puigdemont, tot i que també ha reivindicat que hi ha molts associats del PDECat preparats. De fet, el portaveu del partit demòcrata ho ha dit quan se li ha preguntat sobre la possibilitat que es presenti el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. "Si algú veu gent i actors del PDECat com uns bons actius, nosaltres encara més. És un senyal que tenim prou potencialitat per poder afrontar diferents eventualitats", ha afegit. Finalment, Solsona també s'ha referit al silenci de l'expresident Artur Mas en tot aquest assumpte. El portaveu del PDECat ha dit que Mas opinarà quan ho cregui oportú perquè "no és aliè a aquesta realitat". En aquest sentit, ha recordat que va ser president del PDECat, mentre que Puigdemont no ha ocupat cap càrrec orgànic a la formació.

La JNC insta la seva militància a participar al congrés fundacional de JxCat

El Consell Nacional de la JNC ha acordat aquest dissabte instar a la seva militància a participar al congrés fundacional de Junts per Catalunya, previst pel 25 de juliol. A banda, en el text aprovat avui també s'emplaça a la militància d'aquesta organització juvenil a participar a la Comissió Impulsora del nou partit que està organitzant Carles Puigdemont. Hi han votat a favor el 70% dels participants, mentre que el 20% hi ha votat en contra, i el 10% s'hi ha abstingut. A més, la JNC demana a la futura direcció del nou partit que convoqui un congrés ideològic després del 25 de juliol. D'aquesta manera, la JNC se suma al projecte de Puigdemont. Una posició que difereix de la del PDECat, que de moment rebutja participar en aquesta nova formació i demana una coalició per mantenir viva la formació.

stats