HORITZÓ ELECTORAL
Política 04/09/2020

El PDECat titlla de “purga” el cessament de Chacón

En els pròxims dies decidirà si trenca els grups parlamentaris

Núria Orriols
3 min
El PDECat titlla de “purga” el cessament de Chacón

BarcelonaLa decisió del president, Quim Torra, de cessar Àngels Chacón ha acabat de trencar les relacions de JxCat amb el PDECat, molt tocades ja per la baixa del partit de l’expresident Carles Puigdemont d’aquesta mateixa setmana. Després de conèixer a través dels mitjans de comunicació la decisió de Torra d’apartar l’única consellera que quedava amb el carnet del partit, el portaveu del PDECat, Marc Solsona, va considerar el moviment una “purga política” que busca liquidar el PDECat. Un extrem que, segons el portaveu, no aconseguiran. “És una operació per intentar fer desaparèixer el Partit Demòcrata de les institucions del país”, va expressar, a més de donar suport a la tasca feta per Chacón, que es postula com la seva candidata a les eleccions, però també a la del conseller d’Interior, Miquel Buch -que s’havia donat de baixa del partit per anar a JxCat-, i de la consellera de Cultura, Àngels Vilallonga.

La remodelació del Govern portarà conseqüències a les cambres parlamentàries on el PDECat comparteix grup amb JxCat. Solsona va explicar que en els pròxims dies el president del partit, David Bonvehí, convocarà tots els parlamentaris amb carnet de la formació per analitzar els següents passos. “A partir d’ara decidirem quin paper tindrà el PDECat amb relació al suport al Govern” de Catalunya, va assegurar, i va afegir que ara mateix s’ha trencat “l’equilibri intern” de l’executiu.

La cambra en què tenen més possibilitats de marcar perfil propi és el Congrés de Diputats, ja que allà tenen la meitat del grup parlamentari de JxCat. Quatre dels vuit membres del grup tanquen files amb el Partit Demòcrata: són Ferran Bel, Sergi Miquel, Genís Boadella i Concepció Cañadell. Això es podria traduir, segons fonts de la formació, en votar diferent, ja que si surten del grup plural (constituït per JxCat i altres formacions) deixarien de tenir grup propi. Al Parlament la correlació de forces és molt diferent. Només quatre dels trenta-quatre diputats donen suport a Bonvehí. Es tracta del mateix portaveu (Solsona), Lluís Font, Narcís Clara i Montserrat Macià. Ahir, però, no descartaven sumar algú més de JxCat a les seves files després de la decisió d’expulsar Chacón del Govern.

En aquest context, el Partit Demòcrata assumeix ja que concorrerà en solitari a les pròximes eleccions al Parlament, i així ho va voler remarcar Marc Solsona: “El PDECat té un projecte de futur i, en tot cas, serà en els pròxims comicis”. Tot i que no va voler afirmar que trenquen les negociacions amb Puigdemont, en privat tots els dirigents del partit aposten ja per concórrer en solitari.

La relació amb Puigdemont

Després de la decisió d’ahir, la relació de l’executiva del PDECat amb l’expresident queda més debilitada. Solsona va centrar la crítica en el president de la Generalitat actual, titllant d’“error” el seu moviment en plena pandèmia, però va evitar carregar contra Carles Puigdemont -que estava al corrent de la decisió-. “Segur que alguns elements han ajudat a prendre la decisió al president Torra”, es va limitar a dir, referint-se a l’onada de baixes del PDECat d’aquesta mateixa setmana, encapçalada per l’expresident i els presos polítics.

En privat fonts del partit sí que lamentaven ahir l’actitud del líder de JxCat, que durant tota la jornada es va mantenir en silenci. Des del Partit Demòcrata asseguren que dilluns el mateix Puigdemont va tenir una conversa amb Bonvehí en què li va demanar una reacció calmada a la seva decisió d’estripar el carnet i també un marge de temps d’unes setmanes per pactar el desacord entre les dues formacions polítiques, que comparteixen grup al Parlament i a les Corts però també als municipis, consells comarcals i diputacions. El repartiment d’actius i passius, doncs, només acaba de començar.

stats