Eleccions al Parlament

El PDECat aparca la unilateralitat i s'obre a qualsevol via que faci Catalunya "menys dependent" de l'Estat

Chacón es mostra partidària d'un referèndum acordat, però no descarta ni una millora del finançament ni una reforma de l'Estatut

i
Núria Orriols Guiu

La candidata del PDECat, Àngels Chacón, ha assegurat aquest dimecres en una roda de premsa a l'agència Efe que descarta la via "unilateral" a curt termini per a la independència, ja que "no és realista" ni es pot fer "efectiva" ara. "No generarem expectatives que no es puguin complir, deixem-nos de proclames i declaracions", ha dit, i ha assenyalat que no hi hauria reconeixement internacional, ara mateix. En aquest sentit, s'ha mostrat partidària d'un referèndum acordat –rebutjat pel Congrés de Diputats– i d'explorar qualsevol via que faci "Catalunya menys dependent" de l'Estat, ja sigui a través d'una millora del finançament –"Seria irresponsable renunciar ara a més recursos", ha assegurat– o a través d'una reforma de l'Estatut.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir el Partit Demòcrata va recuperar la reforma del finançament autonòmic com una de les prioritats de la pròxima legislatura i, fins i tot, l'exconseller Andreu Mas-Colell va afirmar que potser s'havia passat massa ràpid la pantalla del pacte fiscal el 2012.

Cargando
No hay anuncios

Chacón ha opinat que el debat d'ahir al Congrés de Diputats a favor de reunir la taula de diàleg és un "reclam electoral" dels republicans, tot i que el PDECat també sigui partidari de la negociació.

Cargando
No hay anuncios

A parer de la candidata, la taula de diàleg pot ser un instrument útil sempre que l'independentisme acordi abans què hi va a defensar. Considera que en cas contrari es defensaria el posicionament "d'un sol partit", mentre que l'independentisme "és divers i plural". "En lloc de barallar-nos entre nosaltres seiem a definir una estratègia entre tots els partits", ha afirmat la candidata del PDECat.

En contra de vetar les empreses de l'Íbex-35

La candidata del PDECat també s'ha mostrat contrària a la proposta de JxCat de vetar les empreses de l'Íbex-35 en la contractació de la Generalitat, i ha afirmat que això és de "partit provincià". "No es defensa així les petites i mitjanes empreses", ha dit, i ha afegit que les grans corporacions donen feina a "milers de persones" i a més situen "Catalunya al món". Així, s'ha mostrat partidària de no posar barreres i de donar ajudes als negocis petits afectats per la crisi sanitària.

Cargando
No hay anuncios

De cara a futures aliances postelectorals, el PDECat ha mantingut que no farà president cap partit "del 155" i ha condicionat el seu suport a un eventual govern de JxCat i ERC al fet que defensin la "llibertat d'empresa" i l'escola concertada i rebaixin la pressió fiscal. Tot i criticar durament l'actual executiu, considera que si el Partit Demòcrata té la clau de la governabilitat es pot "combinar" ser "independentista i fer una bona gestió".