Política 02/02/2021

El PDECat recupera la bandera del pacte fiscal

Mas-Colell dubta si es va girar full "massa ràpid" de la reforma del finançament

i
Núria Orriols Guiu
3 min
La candidata, Àngels Chacón, en un diàleg amb l'exconseller Andreu Mas-Colell

Fa anys que els partits independentistes a Catalunya defugen parlar de la reforma del finançament autonòmic -pendent des de fa anys a l'Estat-, sobretot després del referèndum de l'1-O i la declaració d'independència. De fet, la darrera vegada que el finançament de Catalunya va situar-se al centre de la política catalana va ser del 2010 al 2012, amb la presidència d'Artur Mas, que va abanderar el reclam d'un pacte fiscal en la línia del concert econòmic. Aquest dilluns, però, el PDECat ha revifat aquesta possibilitat en una conversa entre la candidata, Àngels Chacón, i l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, afirmant que ha d'estar "permanentment sobre la taula".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A parer de l'exconseller d'Economia, potser es va passar pàgina "massa ràpid" la pantalla del pacte fiscal i "segur que és una pàgina que val la pena de llegir". una mena d'autocrítica, ja que Mas-Colell era titular d'Economia quan Mas va portar a Madrid una proposta de reforma de finançament que va ser rebutjada pel govern del PP. L'avantsala de l'aposta pel referèndum per part de CiU. "El Govern necessita més diners", ha resumit Mas-Colell, que tanca la llista del PDECat, apostant per un model similar al País Basc de recaptació dels tributs a través de l'Agència Tributària de Catalunya. De nou, un concert econòmic per a Catalunya que fins ara no ha tingut una majoria al Congrés dels Diputats.

"Entre el màxim i el res, nosaltres treballarem per assolir tots els recursos que calgui per a la Generalitat de Catalunya", ha afirmat reafirmat Àngels Chacón, que s'ha compromès a intentar"obtenir el millor finançament".

Tot i això, la candidata del Partit Demòcrata també ha alertat al PSC que la formació no quedarà satisfeta només amb això -Chacón insisteix que lidera una formació independentista- i li ha demanat "coratge" per resoldre la qüestió política de fons i la situació dels presos i exiliats.

Condonació del deute de Catalunya amb l'Estat

Una altra de les propostes del PDECat que ha defensat Mas-Colell, que està inclosa en el programa electoral de la formació, és la "condonació" del deute de Catalunya amb l'estat espanyol.

Ha explicat que la Generalitat rep del sistema de finançament una sèrie de bestretes dels ingressos estimats per la recaptació d'impostos. Unes bestretes que en aquest darrer any han sigut majors en comparació el que s'ha acabat recaptant realment (no es comptava amb l'efecte de la pandèmia). És per això que Mas-Colell ha alertat que d'aquí un o dos anys, quan es faci la revisió del sistema de finançament, és factible que l'Estat reclami al Govern de Catalunya els diners que li ha pagat de més, és a dir, la diferència entre el que estava previst (i ha ingressat la Generalitat) i el que ha acabat recaptant el govern espanyol.

"Tots sabem que d'aquí dos anys, quan es vegi que la recaptació és inferior a la que hem rebut, ens reclamaran que els hi tornem", ha lamentat, per aquest motiu ha opinat que la "condonació" d'aquest deute pot ser una mesura en la bona línia. De fet, ha defensat que tot el que tingui relació amb l'impacte de la pandèmia s'ha de separar i ha de tenir un tracte diferencial respecte el sistema de finançament ordinari.

La "gran revelació" del 14-F

A la tarda, Chacón ha visitat Tortosa, convençuda que el PDECat serà "la gran revelació" del 14-F, tenint en compte que encara hi ha una bossa de dos milions d'indecisos, segons les enquestes. Entrant en el cos a cos amb un dels partits amb què comparteixen frontera electoral, la presidenciable del PDECat ha acusat JxCat de no plantejar opcions "realistes i serioses" per resoldre el conflicte amb l'Estat, i ha exigit un full de ruta compartit entre tots els partits independentistes que treballi per un referèndum vinculant amb reconeixement internacional, informa Ivet Nuñez.

Per la seva banda, Marc Arza, candidat del Partit Demòcrata a la demarcació de Tarragona, ha parlat del desànim de la gent, que transmet “la sensació que la política catalana no funciona”. Arza ha augurat que el PDECat entrarà al Parlament amb una forquilla d’entre 7 i 10 diputats (les enquestes no n'hi donen cap) i ha condicionat el seu suport a un govern independentista a un projecte “centrat en l’economia, la Generalitat, l’escola i la recuperació de l’orgull de país”.

L’acte central a les Terres de l’Ebre s’ha vertebrat a partir d’un dels punts més destacats del programa del Partit Demòcrata: l’equilibri territorial. En aquesta línia, l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha explicat el projecte del PDECat per protegir el Delta i ha denunciat l’"abandonament" que ha patit el territori per part del Govern després de borrasques com Gloria i Filomena. Per això, Marc Arza ha promès ser diputats de “kilòmetre zero” i treballar pels interessos de la demarcació de Tarragona per “evitar ser governats per Barcelona”. Chacón ha demanat als diputats “autèntica lleialtat territorial” per transmetre les necessitats dels diferents territoris al Parlament.

stats