Política 02/02/2021

ERC i el PSOE defensen al Congrés que es reactivi la taula de diàleg després del 14-F

La campanya catalana es trasllada a Madrid: els socialistes donen suport a una moció dels republicans

3 min
La taula de diàleg només s'ha reunit una vegada, a la Moncloa el mes de febrer de l'any passat.

MadridLa campanya catalana s’ha traslladat aquesta setmana a Madrid. El Congrés ha celebrat el primer ple ordinari del 2021 i s’ha convertit en la tribuna dels vetos creuats, les acusacions entre formacions i fins i tot el pols entre els partits independentistes. Una moció d’ERC per reactivar la taula de diàleg de “manera immediata” un cop es conformi el nou Govern resultant del 14-F ha portat aquest dimarts a l’entesa entre els republicans, els socialistes i Unides Podem, mentre que Junts per Catalunya i la CUP han criticat que el president espanyol, Pedro Sánchez, només defensi el diàleg “dins de la Constitució”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La votació no serà fins dijous, però no hi haurà sorpreses: a les portes de les eleccions catalanes, el Congrés instarà a reactivar la taula de diàleg amb la Generalitat. Els socialistes han reafirmat el seu compromís en resoldre el conflicte a Catalunya dins dels “límits legals”, però també han defensat que a punta i punta de la taula hi hagi dos membres del PSC. D'una banda, el nou ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, que s’estrenarà aquest dimecres en la sessió de control del Congrés amb preguntes també relatives a Catalunya. De l’altra, el candidat socialista i exministre de Sanitat, Salvador Illa.

Mentre que ERC ha tret pit que l’única manera de garantir la solució del conflicte és que el seu candidat, Pere Aragonès, continuï presidint la Generalitat perquè amb Illa seria una “pantomima de negociació”, des del grup socialista al Congrés han acusat els republicans de tenir “problemes amb la democràcia”. El cap de files del PSC a Madrid, José Zaragoza, ha assegurat que el 14-F guanyaran i que només amb el diàleg s’aconseguirà la resolució del problema. La diputada d’ERC Montserrat Bassa, que ha defensat la moció que era conseqüència d’una interpel·lació, ha reivindicat un “govern fort” de l’independentisme per poder negociar l’amnistia dels represaliats i el dret a l’autodeterminació. “I si el poble espanyol segueix sense atendre la majoria dels catalans, estarem més legitimats”, ha dit.

El debat ha tornat a dividir el Congrés, com va passar l’estiu passat quan no va fructificar una iniciativa del PP per trencar la taula de diàleg. La triple dreta s'ha oposat amb vehemència a la mesura i ha assegurat que la moció és el primer acord del futur tripartit a Catalunya, en paraules de la portaveu popular, Cuca Gamarra. “Tot està lligat i ben lligat”, ha dit el diputat de Cs José María Espejo Saavedra. Des de Vox, Javier Ortega Smith ha presentat una esmena –rebutjada– en què proposava la cadena perpètua per a tots els condemnats per sedició i rebel·lió.

Crítiques de JxCat i la CUP

Però a ERC també li han plogut crítiques de part de la resta de forces independentistes. Tant Junts per Catalunya com la CUP s’abstindran davant d’una taula de diàleg que els primers consideren una “operació de màrqueting polític” de Sánchez i els segons un “favor al PSOE”. “La taula de diàleg va ser una foto per assegurar-se la investidura”, va dir la candidata de JxCat el 14-F, que demà dimecres s’acomiadarà del Congrés preguntant a Iceta durant la sessió de control al govern espanyol. “No fem electoralisme d’una taula que no serveix”, ha afegit, al seu torn, la portaveu cupaire, Mireia Vehí.

Els republicans, però, sí que han trobat la complicitat tant del PNB com d’EH Bildu, que ajudaran a fer que la moció tiri endavant juntament amb el vot favorable d’Unides Podem, que ha encoratjat ERC a mirar cap a l’esquerra i no a Borràs. La realitat és, però, que la taula de diàleg només s’ha reunit un cop, i ja fa gairebé dotze mesos. La pandèmia primer i després la inhabilitació del president de la Generalitat Quim Torra han postergat la que va ser la promesa de Sánchez a canvi de l’abstenció d’ERC en la seva investidura fa ja més d’un any.

Sánchez i el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, van pactar en una reunió a la Moncloa a principis de setembre reactivar la taula de diàleg en quinze dies. Però la cita no es va arribar a concretar. Torra va posar múltiples condicions, sobretot pactar una consulta vinculant, cosa que els socialistes van rebutjar. L'instrument de negociació ha topat amb molts obstacles, però ni ERC ni el PSC el donen encara per perdut.

Preguntes a Iceta

Justament Iceta serà el protagonista aquest dimecres en la primera sessió de control al Congrés d'aquest 2021. Borràs aprofitarà el seu comiat de Madrid per reclamar-li que precisi "com pensa resoldre tots els incompliments que acumula l'Estat amb Catalunya".

Al seu torn, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, li demanarà que detalli les seves "prioritats" en relació al conflicte català. La diputada del PP Macarena Montesino aspira a aconseguir que el primer secretari del PSC li digui si "considera compatible la seva promesa de guardar i fer guardar la Constitució amb les seves afirmacions relatives a l'existència de vuit nacions a Espanya".

Calvo compara els fons per a l'emèrit amb els ajuts del Govern a Puigdemont

La campanya també s'ha traslladat aquest dimarts a la sessió de control al Senat. El portaveu de JxCat a la cambra alta, Josep Lluís Cleries, preguntava a la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, sobre els tres assistents que paga Patrimoni Nacional al rei emèrit com a cap d'Estat. Calvo ha defensat la "transparència" de les despeses de la Casa Reial als pressupostos generals de l'Estat -tot i que no hi ha un inventari clar- i ha comparat els fons per a l'emèrit amb els ajuts del Govern a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

La Casa Reial ha estat també objecte de debat a la mesa del Congrés, que ha aprovat dues iniciatives de Més País i Compromís per implantar una registre de béns de la monarquia i articular una llei que acoti la inviolabilitat del rei. Però el PSOE ja ha advertit que s'oposarà a aquestes mesures tirin endavant a la junta de portaveus fent pinça amb el PP.

stats