El PDECat aparca la unilateralitat i s'obre a qualsevol via que faci Catalunya "menys dependent" de l'Estat

Chacón es mostra partidària d'un referèndum acordat, però no descarta ni una millora del finançament ni una reforma de l'Estatut

i
Núria Orriols Guiu
2 min
Les bases del PDECat confirmen Àngels Chacón com a candidata

La candidata del PDECat, Àngels Chacón, ha assegurat aquest dimecres en una roda de premsa a l'agència Efe que descarta la via "unilateral" a curt termini per a la independència, ja que "no és realista" ni es pot fer "efectiva" ara. "No generarem expectatives que no es puguin complir, deixem-nos de proclames i declaracions", ha dit, i ha assenyalat que no hi hauria reconeixement internacional, ara mateix. En aquest sentit, s'ha mostrat partidària d'un referèndum acordat –rebutjat pel Congrés de Diputats– i d'explorar qualsevol via que faci "Catalunya menys dependent" de l'Estat, ja sigui a través d'una millora del finançament –"Seria irresponsable renunciar ara a més recursos", ha assegurat– o a través d'una reforma de l'Estatut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir el Partit Demòcrata va recuperar la reforma del finançament autonòmic com una de les prioritats de la pròxima legislatura i, fins i tot, l'exconseller Andreu Mas-Colell va afirmar que potser s'havia passat massa ràpid la pantalla del pacte fiscal el 2012.

Chacón ha opinat que el debat d'ahir al Congrés de Diputats a favor de reunir la taula de diàleg és un "reclam electoral" dels republicans, tot i que el PDECat també sigui partidari de la negociació.

A parer de la candidata, la taula de diàleg pot ser un instrument útil sempre que l'independentisme acordi abans què hi va a defensar. Considera que en cas contrari es defensaria el posicionament "d'un sol partit", mentre que l'independentisme "és divers i plural". "En lloc de barallar-nos entre nosaltres seiem a definir una estratègia entre tots els partits", ha afirmat la candidata del PDECat.

En contra de vetar les empreses de l'Íbex-35

La candidata del PDECat també s'ha mostrat contrària a la proposta de JxCat de vetar les empreses de l'Íbex-35 en la contractació de la Generalitat, i ha afirmat que això és de "partit provincià". "No es defensa així les petites i mitjanes empreses", ha dit, i ha afegit que les grans corporacions donen feina a "milers de persones" i a més situen "Catalunya al món". Així, s'ha mostrat partidària de no posar barreres i de donar ajudes als negocis petits afectats per la crisi sanitària.

De cara a futures aliances postelectorals, el PDECat ha mantingut que no farà president cap partit "del 155" i ha condicionat el seu suport a un eventual govern de JxCat i ERC al fet que defensin la "llibertat d'empresa" i l'escola concertada i rebaixin la pressió fiscal. Tot i criticar durament l'actual executiu, considera que si el Partit Demòcrata té la clau de la governabilitat es pot "combinar" ser "independentista i fer una bona gestió".

stats