Política 29/08/2020

El PDECat porta JxCat als tribunals pel control de les sigles

El jutge decidirà la setmana que ve si bloqueja cautelarment l’ús del nom del partit de Puigdemont

Núria Orriols
5 min
L’expresident Carles Puigdemont i David Bonvehí, president del PDECat.

BarcelonaEl 10 de juliol es va oficialitzar un canvi al registre de partits en la propietat de les sigles de JxCat. El que fins llavors era una marca en mans dels afins a la direcció del PDECat passava a estar controlada per persones properes a l’expresident Carles Puigdemont. Era el pas que necessitava l'exiliat a Waterloo per donar el tret de sortida al seu propi partit, amb el nom de Junts per Catalunya, sense esperar l'acord amb la direcció del Partit Demòcrata. La formació de David Bonvehí, però, no ha acceptat mai el canvi –el considera fraudulent– i ha mogut fitxa perquè es reverteixi. Segons ha pogut saber l’ARA, a principis d'agost, el PDECat va interposar una demanda al jutjat en contra del canvi de titularitat i la setmana vinent el jutge ha convocat una vista per decidir si pren mesures cautelars i suspèn l'ús del nom per part de Puigdemont.

Fonts del PDECat recorden que ja feia temps que s'estudiaven accions per tornar-se a quedar la marca, tant davant del registre de partits com dels tribunals. Asseguren que fa setmanes ja van avisar dels seus moviments davant la justícia a Jordi Sànchez, ara secretari general de JxCat. L’executiva de Junts va tenir coneixement aquest divendres al matí de la situació.

Disputa sobre el procediment

L’objecte de la demanda del PDECat, segons diverses fonts consultades, és el procés que es va fer servir per fer efectiu el canvi de nom. En un principi els titulars formals de JxCat eren treballadors del PDECat: Laia Canet Sarri com a presidenta i dos membres més del personal del partit com a tresorer i secretari general. Canet va inscriure Junts al registre de partits l'any 2017 per ordre de la llavors coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, després que Puigdemont es presentés amb aquest nom a les eleccions del 21 de desembre.

Durant el primer semestre del 2020, Canet va deslliurar-se del control del partit quan els afins a Puigdemont van portar davant del notari el document en què ella renunciava a les sigles, que havia signat el 2017 en el moment d'inscriure el partit al registre. Aquell document va ser acompanyat al notari d'una certificació que s'havia fet una assemblea telemàtica -tal com va explicar Nació Digital- per canviar la direcció del partit. Els nous titulars tècnics de JxCat passaven a ser des d'aquell moment l'alcalde de Balenyà, Carles Valls, l'exmembre de la direcció del PDECat Montserrat Morante i l'exsecretària de l'ANC Irene Negre. JxCat passava, doncs, a ser controlat per Puigdemont.

El PDECat defensa en la seva demanda que aquesta assemblea del partit, necessària per canviar la direcció, no es va fer. Segons diverses fonts consultades, ho justifiquen a través de les declaracions dels dos treballadors del PDECat que, a banda de Canet Sarri, constaven com a titulars de JxCat i que asseguren que no van ser convocats a cap assemblea.

L’expresident Carles Puigdemont i els dirigents de JxCat en l’acte de constitució.

Ara cal veure com afecta el moviment del PDECat en el procés de constitució de JxCat, que va engegar tot just el 25 de juliol. Hi ha entre 4.000 i 5.000 persones inscrites i ara mateix la militància debat sobre les ponències organitzativa i política. Si el jutge bloqueja el nom, el camí congressual –que es completa el 3 d'octubre– podria veure's afectat.

L’acord entre Sànchez i Bonvehí

Des del PDECat insisteixen que hi ha un document signat entre Sànchez i Bonvehí –publicat l'any passat per l'ARA– en què tots dos es van comprometre, amb el coneixement de l'expresident Puigdemont, que les decisions que afectessin la marca JxCat es prendrien de mutu acord.

En aquest document s'especificava –entre d'altres coses que no s'han complert– que cap de les dues parts podia fer servir Junts per Catalunya en unes eleccions si no hi havia un acord entre Sànchez i Bonvehí. Era una manera d'evitar que el PDECat o Puigdemont utilitzessin el nom en cas de trencament, el supòsit en què ens trobem ara. Ara bé, fins ara aquest document ha estat paper mullat. El PDECat assegurava fa mesos –quan creia que tenia el control de la marca– que es presentaria amb el nom de JxCat. I ara Puigdemont, que té les sigles, també està disposat a concórrer a les pròximes eleccions amb Junts per Catalunya i a incomplir el contingut d'aquell document.

Per separat a les eleccions?

El moviment del PDECat afegeix un nou ingredient a la tortuosa negociació entre la direcció del partit i Puigdemont. La situació està enrarida i ningú s'atreveix a descartar un escenari de trencament. De fet, un sector del Partit Demòcrata assumeix ja la possibilitat d'anar sols a les eleccions i enfrontar-se amb l'expresident exiliat.

En l'últim consell nacional del PDECat, però, David Bonvehí es va comprometre a considerar totes les vies per arribar a un acord. Un dels camins que s'explorava en aquell moment és que l'acord passés per incloure persones de l'executiva del PDECat a la llista electoral del Parlament de JxCat, però sense que constés cap pacte orgànic amb la formació de David Bonvehí. Això implicaria que el Partit Demòcrata fos a les eleccions en termes de projecte, però no s'acabaria presentant com a organització política.

Una de les qüestions que sempre ha estat sobre la taula en aquesta tensa relació entre el PDECat i JxCat són les causes judicials que ha d'assumir CDC. En el cas Palau, Convergència ha de respondre amb 6,6 milions d'euros per haver-se finançat de forma il·legal i tot i que, de moment, l'Audiència de Barcelona ha considerat que el PDECat no ha de respondre encara per aquesta sentència, no és una qüestió tancada. Entre d'altres, perquè l'Audiència Nacional sí que ha processat el Partit Demòcrata en el cas del 3%, perquè el considera continuador de l'activitat de Convergència. Establir un tallafoc és un altre dels objectius de JxCat i per això la creació d'un partit sense vincles amb l'anterior és determinant.

Lluís Puig i els senadors de JxCat es donen de baixa del PDECat

Una de les conseqüències de la demanda del PDECat s'ha fet pública aquest dissabte al vespre, un cop l'ARA ja havia avançat la informació. Primer han estat els senadors de JxCat, Josep Lluís Cleries, Mayte Rivero, Josep Maria Cervera, Josep Maria Matamala i Assumpció Castellví els que han anunciat que es donen de baixa del PDECat per la decisió del partit i després ha fet el mateix l'exconseller de Cultura exiliat Lluís Puig.

En un comunicat, els senadors han lamentat no haver estat informats del moviment de la direcció del Partit Demòcrats i critiquen "la deriva que està prenent el partit, que no respecta els acords presos en la darrera Assemblea Nacional i en el Consell Nacional celebrat el desembre del 2019, que van establir transitar cap a Junts per Catalunya". El mateix argument ha esgrimit Puig en un missatge a Twitter.

stats