Política 19/05/2015

El jutge Pedraz es reincorpora al despatx però no aclareix si reobrirà el cas de la xivatada als jihadistes

El jutge no ha rebut cap petició de la Fiscalia per aclarir si la Policia Nacional va alertar el grup que els Mossos el vigilava. El fiscal sí que investiga la filtració de la notícia als mitjans

Acn
2 min
El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, en una imatge d'arxiu /ACN

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha tornat aquest dimarts al seu despatx –després d'haver passat uns dies als Estats Units per diligències relacionades amb casos– i té sobre la taula la resolució de la suposada xivatada de la Policia Nacional al comando jihadista desarticulat pels Mossos, un assumpte que ja va arxivar en primera instància.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una conversa breu amb els periodistes recollida per Catalunya Ràdio, ha assegurat que de moment no ha rebut cap petició de la Fiscalia –que, en canvi, sí que investiga la filtració de la informació de la denúncia presentada pels Mossos per la xivatada als mitjans de comunicació–. De moment, per tant, no descarta cap actuació però no ha aclarit si finalment reobrirà o no el cas. Només ha dit que de moment no hi ha cap novetat en aquesta qüestió.

Sí que ha dit que reobriria la investigació si l'hi demana la Fiscalia, una petició poc probable si es té en compte que va ser la pròpia fiscalia qui li va demanar que arxivés la primera denúncia dels Mossos, malgrat el testimoni del musulmà convers que va rebre pressions de la Policia Nacional i que va ser qui hauria alertat, a instàncies del cos policial espanyol, la cèl·lula jihadista que estava essent investigada pels Mossos.

El cas ha provocat una dura picabaralla entre els el govern català i l'espanyol i unes declaracions contundents per part del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que va assegurar la setmana passada des de Níger que "no es pot deixar la política antiterrorista a mans dels que no tenen sentit d'Estat" i va advertir als Mossos i a la Generalitat que el fet d'haver fet pública la denúncia per la suposada xivatada tindria "conseqüències".

Aquest dimarts el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat que l'executiu català ha demanat una reunió de la Junta de Seguretat, l'organisme bilateral que reuneix els responsables en la matèria del Ministeri de l'Interior i dels cossos de la Generalitat. Homs ha afirmat que Els Mossos han actuat en aquest cas com a policia judicial i que la seva obligació és posar a disposició del jutge la informació de que disposa.

stats