Política28/01/2017

Sánchez fa el pas: "Serà un honor ser el candidat de la militància a liderar el PSOE"

L'ex secretari general anuncia des de Sevilla que es presentarà a les primàries

Mariona Ferrer I Fornells

MadridPedro Sánchez fa el pas. Des de Sevilla ha anunciat aquest dissabte que es presentarà a les primàries del PSOE per "liderar el projecte col·lectiu" de la militància. Amb un discurs molt dur en contra de la gestora i la seva decisió d'abstenir-se per fer Mariano Rajoy president, ha reclamat recuperar un partit socialista "autònom" que permeti a la formació encapçalar un "govern progressista". Sánchez aposta perquè el PSOE recuperi la credibilitat. "Si diem 'no' a Rajoy, també votem 'no' a Mariano Rajoy", ha afirmat davant centenars de militants reunits al municipi sevillà de Dos Hermanas, amb l'objectiu de presentar la seva candidatura des del "cor del socialisme andalús".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ex secretari general socialista ha contraprogramat un acte de la presidenta andalusa, Susana Díaz, aquest dissabte a Alcalá de los Gazules (Cadis). La 'baronessa' ha dit que encara "no toca parlar de lideratges" –no té intenció d'anunciar la seva candidatura fins a l'abril, un mes abans de les votacions– però, de forma indirecta i sense citar ni un sol moment Sánchez, ha cridat a "fugir dels líders que no volen retre comptes i que només es volen relacionar directament amb els ciutadans" perquè això ens porta sempre al "cabdillisme".

Cargando
No hay anuncios

Quin PSOE vol Pedro Sánchez? Vestit ja de candidat a les primàries, aposta per deixar la centralitat i abraçar tant Podem com els partits independentistes. Ha assegurat que, si hagués estat per ell, avui hi hauria un govern d'esquerres a Espanya. "Hi ha poders que volen un partit socialista subaltern a la dreta i ens ho posaran molt difícil per arribar a bon port", ha insistit, en la línia de l'entrevista al 'Salvados' de l'octubre, gravada poques hores abans d'anunciar que deixava el seu escó al Congrés i en què va culpar Díaz, Felipe González, Telefónica i 'El País' de maquinar per evitar un govern d'esquerres.

Repassem les línies mestres del programa de Sánchez per a les primàries del PSOE:

Cargando
No hay anuncios
  • 'No' a Rajoy: "Cal respecte i coherència. Si diem 'no' a Rajoy, votem 'no' a Mariano Rajoy"
  • 'No' a la gran coalició: "La gran coalició no ha frenat el populisme. Proposo una aliança de forces progressistes que acabi amb el populisme"
  • 'Sí' al PSC: "No permetré que es debiliti la relació amb el PSC. Els socialistes catalans tenen dret a votar. Insinuar-ho és un error que reafirma la convicció que cal recuperar el PSOE. El PSC recuperarà el dret a participar en el dia a dia del PSOE sense la necessitat d'implorar res"
  • 'Sí' a parlar amb els partits independentistes: "Cal escoltar els partits catalans"
  • 'Sí' a aliar-se amb Podem: "El propòsit del camí que avui emprenem és unir el votant dins del PSOE per després unir el votant d'esquerres i derrotar la dreta". "Cal donar esperança a milions de progressistes que saben que el renaixement del PSOE és l'única esperança que els progressistes tornem a governar Espanya"
  • Democràcia participativa: "Cal garantir que les consultes a la militància siguin el present i el futur de l'organització"
  • 'No' a la corrupció: "Recordo que vaig expulsar tots els companys amb targetes 'black' de Caja Madrid. No em tremolarà el pols davant els casos de corrupció que puguem patir"
  • Dimissió: "Vaig renunciar a tot per preservar la credibilitat del PSOE i respectar les decisions del seu màxim òrgan"
  • Crítiques a Ferraz: "Li dic a la gestora que s'ha equivocat en liderar el projecte del PSOE"

L'acte a Dos Hermanas s'ha acabat, com els anteriors que havia fet Sánchez a Astúries i al País Valencià, amb tot el públic cantant 'La Internacional' amb el puny alçat. Tot seguit s'ha posat la cançó 'Color esperanza' de Diego Torres i que va popularitzar 'Operación Triunfo'.