ELECCIONS 25-N
Política 12/10/2012

Navarro reclamarà una Espanya federal amb Barcelona de cocapital

El candidat del PSC està convençut que si el Parlament vota de forma massiva la reclamació d'una reforma constitucional, el govern estatal del PP s'avindrà a acceptar-la

Efe
2 min
El candidat del PSC, Pere Navarro, durant l'entrevista a Efe

BarcelonaEl candidat del PSC a les eleccions catalanes del 25-N, Pere Navarro, abanderarà en la seva campanya una reforma constitucional que desemboqui en un model d'Espanya federal on Barcelona exerceixi de "cocapital" al costat de Madrid, tant a nivell econòmic com institucional. Els socialistes catalans acudeixen a les eleccions més polaritzades de la democràcia a Catalunya i esgrimeixen una "tercera via": presentaran al Parlament una resolució que insti el Congrés a iniciar la reforma de la Constitució en un sentit federal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Navarro està "convençut" que si aquesta proposta recull un gran suport a la cambra catalana, el govern estatal del PP, "tot i que no entén res del que està passant i segueix en la seva estratègia recentralitzadora", "escoltarà" la iniciativa catalana i s'avindrà a reformar la Constitució. "No és gens traumàtic el fet de canviar una Constitució. Alemanya l'ha canviat diverses vegades i ningú pensa que la democràcia alemanya estigui en risc o en dificultats", ha esgrimit Navarro. I ha afegit: "Si es va poder fer després d'una dictadura de quaranta anys una Constitució que reconeixia les autonomies, crec que avui, que no sortim d'un procés tan tràgic, podrem estar a l'altura".

En el model federal que defensa el PSC, alguns territoris tindrien "un nivell d'autogovern diferenciat" i "una relació especial" amb l'Estat, és a dir, que es tractaria d'un sistema de federalisme asimètric. En aquest esquema, la capital catalana i segona gran ciutat d'Espanya després de Madrid, hauria d'emergir, segons el parer de Navarro, com a pol d'activitat política a nivell estatal i acollir, per exemple, institucions com el Senat. També aquesta Barcelona "cocapital", al costat de Madrid, hauria de sortir reforçada com a centre d'activitat econòmica, per a la qual cosa seria desitjable, ha dit Navarro, que hi tinguessin el seu centre d'operacions organismes de decisió econòmics com la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT). "No he sentit mai dir a CiU que la CMT no ha d'anar-se'n a Catalunya, com es va plantejar fa un temps. És que els molesta tenir un organisme que consideren espanyol aquí? Doncs és fonamental i crea riquesa", ha subratllat Navarro en aquest sentit.

Referèndum legal i votació diferenciada del PSOE

La reforma constitucional que el candidat del PSC esgrimirà com a proposta central de la seva campanya també abordaria allò que ell anomena "l'aprofundiment en la democràcia", punt on s'emmarcaria la convocatòria d'un referèndum legal i pactat entre Catalunya i l'Estat per consultar als catalans quin futur model d'estat volen, o altres qüestions.

Una altra de les bases que Navarro presentarà en la seva campanya és que, per primera vegada en 35 anys, el PSOE i el PSC tenen ultimat un nou protocol de relacions pel qual els socialistes catalans tindran "veu pròpia" al Congrés i podran votar diferent del PSOE en assumptes que fan referència a Catalunya. Encara que el protocol no estarà oficialment aprovat per les executives dels dos partits fins després de les eleccions autonòmiques, Navarro ja ha avançat que, si calgués, actuarien com si ho estigués i votarien diferent del PSOE, tal com van fer recentment els diputats del PSC al Parlament Europeu per defensar el corredor mediterrani davant el central.

stats