Política 18/11/2016

Enric Millo, el salt endavant de l'equilibrista

El portaveu del PP i ex d'Unió substituirà Llanos de Luna al capdavant de la delegació del govern espanyol a Catalunya i posarà el colofó a una trajectòria marcada pels canvis

Gerard Pruna
2 min
Enric Millo, portaveu del PP al Parlament / EFE

BarcelonaDe salt en salt fins a la victòria final. Enric Millo (Terrassa, 1960) és des d'aquest divendres el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, un càrrec que posa el colofó a una trajectòria marcada pels equilibris i els canvis. No només de partit –va deixar Unió el 2003 després de quedar-se fora de les llistes democristianes–, sinó també d'aliats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el tens congrés dels populars catalans l'any 2008 –el que va enfrontar Montserrat Nebrera i Alícia Sánchez-Camacho– va ser un dels principals defensors de Nebrera. Això no li va impedir, però, guanyar-se després la confiança de Camacho, de qui s'ha convertit en un dels escuders més fidels. Una fidelitat que ara es veu recompensada amb la delegació del govern espanyol.

Allà substituirà una altra peça clau per a Camacho, una Llanos de Luna que ha dedicat el seu mandat bàsicament a enfrontar-se amb els ajuntaments independentistes. Millo –que nega que intentés entrar a ERC quan va deixar Unió, tal com va explicar Joan Puigcercós– té un perfil més dialogant, i caldrà veure si obre una nova etapa a la institució.

Amb bona relació amb CDC –va negociar amb ells els pressupostos de la Generalitat l'any 2011 i 2012– i capacitat de diàleg amb la resta de grups parlamentaris, haurà de decidir si manté el pols amb els ajuntaments o dota d'un caràcter més polític la delegació del govern espanyol a Catalunya i la converteix en una peça clau per a la interlocució entre l'Estat i la Generalitat.

Des de Barcelona, s'haurà de convertir, doncs, en una de les peces clau de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, encarregada ara de la gestió de la relació amb Catalunya. De fet, fonts populars expliquen que el relleu de Llanos de Luna és una petició expressa de la vicepresidenta –també ben vist per Xavier García Albiol–, que busca algú amb un perfil molt més polític que contribueixi al "diàleg" i ajudi a fer més visibles les actuacions del govern espanyol a Catalunya.

L'escollit ha estat, doncs, Enric Millo –que no podrà així incorporar-se a l'equip del ministre Álvaro Nadal, que també l'havia temptejat–, que després de començar la seva trajectòria a Unió –va arribar a estar imputat pel cas Pallerols, tot i que després se'l va desimputar– arriba ara a la delegació del govern espanyol de la mà del PP.

stats