Política 19/10/2019

Vuit ferits greus i un de molt greu arran dels aldarulls

S'eleven a tres les persones que han perdut un ull en les manifestacions

Ara
2 min
Dos agents de la Policia Nacional al centre de Barcelona

Barcelona18 persones hospitalitzades arran dels aldarulls dels últims dies a Catalunya després de la sentència del Tribunal Suprem. És l'últim balanç que ha fet públic aquest dissabte la conselleria de Salut de la Generalitat. D'aquest total, vuit estan en situació greu i una molt greu. La persona ferida molt greu és una noia. Dels set greus, tres són per "lesions oculars", segons el departament que lidera Alba Vergés. Fonts de la conselleria assenyalen que, dels que han patit lesions oculars, dos han perdut l'ull. Així doncs, sumat al ferit de la protesta de dilluns a l'aeroport de Barcelona, ja són tres els que han perdut la visió d'un ull. A més, hi ha un quart ferit ocular que està pendent d'operació. Tots es troben en aquesta situació per "l'impacte d'un projectil policial".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quant al ferit que està en situació molt greu, les mateixes fonts expliquen que té un "traumatisme cranioencefàlic". És degut a un cop al cap i està "estable dins de la gravetat". Des de dilluns, quan van començar les protestes per la sentència del Procés, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 576 persones (418 van ser altes in situ i la resta van ser traslladats a diferents centres sanitaris). Del total d’atesos, 111 són Mossos d’Esquadra i 107 són agents del cos de Policia Nacional.

Els hospitals que estan atenent els ferits són el Sant Pau, el Sagrat Cor, el Vall d'Hebron, el Trueta, el Joan XXIII, el Sant Pau i Santa Tecla, el del Mar i el Clínic. De la resta de ferits que no estan greus o molt greus, quatre estran en situació "menys greu", tres estan "lleus", un "evoluciona favorablement" i un més està "estable".

SomDefensores critica l'actuació policial

SomDefensores, la xarxa d'observadores de vulneració de drets humans en context de protesta, s'ha pronunciat aquest dissabte sobre el dispositiu policial dels últims dies. Expliquen que han sistematitzat un total de 80 casos per lesions des de l'inici de les protestes i també han monitorat almenys cinc intervencions policials "on es pot observar una clara intencionalitat a manera de càstig o humiliació".

Aquesta xarxa assegura que ha constatat "pràctiques per part de les forces de seguretat que contribueixen a un augment de la tensió i de l'estrès psicològic de les persones manifestants". Critiquen accions com "encapsulaments, carrusels, limitacions de moviments i llançaments de projectils de gasos fumígens".

SomDefensores també ha documentat l'ús de pistoles de foam per part dels Mossos d'Esquadra i de bales de goma per part dels agents de la Policia Nacional. En el cas de la policia catalana, també alerta que hi ha agents que no van identificats amb el número d'operatiu policial (NOP) a l'esquena. "Això dificulta el control dels eventuals excessos policials", lamenten.

Pel que fa a les Marxes per la Llibertat d'aquest dijous, denuncien que alguns dels participants van patir "retencions per forces de seguretat malgrat estar acreditades". SomDefensores està integrat per organitzacions com Novact, Irídia, lacta, ACDDH i la Fede, entre d'altres.

Les Marxes per la Llibertat, l’èxit d’una nova forma de mobilització
stats