Política 29/08/2021

Planas descarta que la comunitat internacional doni suport a un nou referèndum a Catalunya

Paluzie adverteix de "costos" per a Catalunya i l'Estat si no es reconeix el dret a l'autodeterminació

ARA
2 min
El ministre d'Agricultura, Luis Planas, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha descartat la possibilitat que la comunitat internacional doni suport a un nou referèndum a Catalunya. "Ni m'ho plantejo", ha dit en una entrevista a Europa Press. L'independentisme preveu portar l'autodeterminació i l'amnistia a la taula de diàleg amb l'Estat, que s'ha de reprendre la setmana del 13 de setembre, però el ministre Planas ha tornat a deixar clara la postura del govern espanyol sobre aquesta qüestió: la taula de diàleg s'ha de desenvolupar dins de "paràmetres constitucionals" i en cap cas hi cap un referèndum d'autodeterminació.

Precisament, aquesta setmana tant el líder d'ERC, Oriol Junqueras, com la secretària general del partit, Marta Rovira, asseguraven que del diàleg amb l'Estat l'independentisme en podria sortir legitimitat si no s'acaba acordant un referèndum i que podria arrencar l'aval de la comunitat internacional per exercir el dret a l'autodeterminació. Ara bé, l'opinió dels republicans contrasta amb la del ministre Planas, que assegura que la posició del govern espanyol és la del "diàleg", però sempre dins del marc constitucional.

"Mai ho he dubtat, ni el president del govern ho ha dubtat en cap moment. Em sembla normal que es digui que tot el diàleg tindrà un reflex dins del conjunt, evidentment, del nostre sistema constitucional", ha defensat. En aquest sentit, ha subratllat que "la millor mostra de col·laboració" entre Catalunya i Espanya implica resoldre "els problemes" que realment tenen els ciutadans.

Paluzie adverteix dels "costos" de no reconèixer l'autodeterminació

En canvi, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha advertit dels "costos" i la inestabilitat tant per a Catalunya com per a la resta de l'Estat del fet que no es reconegui el dret a l'autodeterminació. "Mentre no es respecti el dret a l'autodeterminació de Catalunya el conflicte seguirà viu i tindrà costos més o menys assumibles, tant per a l'estat espanyol com per a Catalunya", ha afirmat en una entrevista a Europa Press. Amb tot, Paluzie no creu que de la taula de diàleg en pugui sortir un referèndum, perquè creu que la posició catalana "està debilitada". "Portem massa temps a la defensiva i no a l'ofensiva", ha lamentat. Per això ha tornat a insistir en la via unilateral.

stats