Política 28/09/2015

El plebiscit converteix Ciutadans en referent de l’unionisme a Catalunya

Arrimadas demana la dimissió de Mas i noves eleccions

Gerard Pruna
2 min
El plebiscit converteix Ciutadans en referent de l’unionisme a Catalunya

BarcelonaLa bandera del referent de l’unionisme a Catalunya és, des d’ahir, taronja. El plebiscit va empènyer Ciutadans a liderar el no amb 25 diputats, per davant del PSC i el PP. Tot i això, la victòria del sí va desmuntar la teoria que l’unionisme estava a punt de “girar la truita” i era possible que el no s’imposés i donés pas a un Govern liderat per Inés Arrimadas. Veient la impossibilitat d’articular un govern alternatiu a l’independentisme, la candidata va assegurar que els catalans “s’han girat d’esquena” al president de la Generalitat, Artur Mas, i li va demanar que dimitís. A més, va reclamar que es tornin a convocar eleccions: “I que tothom s’hi presenti com a partit i amb programa, com nosaltres”. El clau roent ahir entre les files unionistes era el fet que JxSí no arribés a la majoria absoluta i que depengui de la CUP, una aliança que consideren volàtil.

El partit taronja ha crescut com a revers de l’independentisme. Des d’aquell 2010 en què van estar a punt de quedar fora del Parlament fins ahir, quan s’han situat com a segona força. Cinc anys en què Catalunya ha passat de demanar el pacte fiscal a votar a la independència. Un lustre en què el partit taronja -empès l’últim any pels poders fàctics espanyols com a contrapès d’un Podem que desbordava les enquestes- ha passat de creuar els dits per tenir tres escons a erigir-se com a pal de paller del no. Amb 25 diputats, més de 700.000 vots i representants a les quatre províncies, els resultats superen amb escreix les expectatives del mateix partit, que en les seves travesses es movia entre els 20 i els 21 escons.

En clau Moncloa

Malgrat que ahir José Manuel Villegas, secretari d’organització, va voler negar l’evidència, els resultats del 27-S també es van llegir a Ciutadans en clau Moncloa. El partit ha dissenyat una campanya pensada com a primera volta de les generals del desembre. Protagonisme constant de Rivera i missatges-força sempre destinats al públic espanyol. El mateix Rivera va deixar ahir en segon terme el que havia passat a Catalunya i va dedicar tota la seva intervenció a parlar de les eleccions generals. Entre crits de “ presidente ”, va aprofitar l’ocasió per demanar directament als votants de tot Espanya que tornin a donar suport a Ciutadans en la cita del desembre. “La vella política ha mort”, va assegurar, i va carregar contra el PP, el PSOE i Podem pels seus resultats a Catalunya i per amagar-se a les seus de Madrid durant la nit electoral.

Ficat en la disfressa d’Adolfo Suárez que ja ha mostrat durant tota la campanya, va tornar a proposar una “segona Transició” liderada per Ciutadans que “reconstrueixi el projecte comú espanyol”. Tot, enmig de l’eufòria d’un públic que cridava “ Yo soy español”. Sense ni una paraula per a la victòria de l’independentisme.

stats