Política 20/02/2014

El PNB pacta amb el PSE una ponència sobre autogovern però insisteix que no renuncia al dret a decidir

EH Bildu, PP i UpyD rebutgen la constitució de la ponència, però diuen que participaran en el debat

Europa Press
2 min

VitòriaEl Parlament basc ha acordat, amb el suport del PNB i el PSE, la constitució d'una ponència sobre autogovern que "avaluï els èxits i l'estat actual del desenvolupament estatutari", d'acord amb "les normes i procediments legals". El text ha estat rebutjat per EH Bildu, el PP i UpyD, mentre que el PNB creu que és l'oportunitat perquè s'obri un debat sobre el dret a decidir, perquè "no es pot impedir l'expressió de les voluntats democràtiques".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu parlamentari del PNB, Joseba Egibar, ha advertit al PSE que el text acordat "no evita" el debat sobre el dret a decidir i ha defensat que ha arribat el moment d'actualitzar la voluntat política a l'entorn de l'autogovern. En aquest sentit, ha insistit que busquen el consens en la ponència. El secretari general del PSE-EE, Patxi López, ha rebutjat participar en una 'construcció nacional' que "pretengui uniformar-nos amb una única identitat" i ha advertit que "qui pretengui aixecar les fronteres, per molt sobiranes que siguin, ens tindrà al davant". "Els socialistes també volem decidir, però no una sola vegada i per sempre", ha insistit.

El parlamentari d'EH Bildu Hasier Arraiz ha assegurat que es podrà parlar de nou estatus jurídic i polític si s'incorpora el dret a decidir, perquè si no serà "el vell estatus", i ha lamentat que amb el debat la seva formació buscava "obrir una porta al futur juntament amb altres" en base al dret a decidir, però "no ha estat possible", ja que finalment el PNB ha acordat el text amb el PSE. Per la seva banda, el portaveu parlamentari del PP, Borja Sémper, ha criticat el "menyspreu" del PNB a l'Estatut de Gernika i li ha demanat que parlin "clar" sobre les seves intencions sobre el dret a decidir. "Aprenguem dels errors del passat que ens han portat a moments de tensió política i social", ha matisat. El parlamentari d'UPyD, Gorka Maneiro, ha denunciat que les intencions del nacionalisme basc en proposar aquesta ponència "no són millorar la vida de la gent, sinó la independència", i ha insistit que el dret a decidir és una "fal·làcia".

stats