Política 18/06/2019

El PP impulsarà un "llibre blanc" per recuperar la presència de l'Estat a Catalunya

L'objectiu és reforçar les Subdelegacions del govern espanyol i enfortir les entitats constitucionalistes

Ruth Pérez Castro
2 min
Alejandro Fernández, president del PP a Catalunya, a la seu de la formació

Barcelona"Mentre que ser separatista surt a compte, ser constitucionalista és una ruïna". Amb aquesta tesi el president del Partit Popular a Catalunya, Alejandro Fernández, ha anunciat aquest dimarts al matí la voluntat de la formació d'impulsar un "projecte alternatiu" al programa impulsat per l'independentisme des del Projecte 2000 de l'expresident Jordi Pujol. La "modificació dels sentiments ideològics i la construcció nacional espanyola" són els dos principals objectius que perseguirà la formació amb el Llibre Blanc per una Catalunya Lliure, que començarà a prendre forma els pròxims mesos i que preveu comptar amb el suport de "més d'una vintena d'entitats constitucionalistes i diverses personalitats", segons ha informat Fernández.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Des del constitucionalisme ningú s'ha plantejat fermament impulsar un projecte que confrontés les terribles conseqüències que ha acabat comportant el Projecte 2000 impulsat per Jordi Pujol", ha lamentat el president dels populars a Catalunya, que ha afegit: "Tenim la teoria que, fins que no es produeixi un autèntic equilibri entre constitucionalistes i separatistes, mai podrem arribar a una convivència".

En tot cas, la iniciativa dels populars s'estructurarà a partir de quatre eixos: l'enfortiment institucional i la recuperació de la presència de l'estat espanyol a Catalunya; l'enfortiment del constitucionalisme i de la societat civil; la refundació de la Generalitat, i la recuperació del lideratge de Catalunya a Espanya. "No consisteix en retornar competències a Madrid", ha matisat Fernández respecte al primer punt, sinó que "es tracta d'assegurar que les competències de Catalunya les gestionin els catalans constitucionalistes". Un objectiu que els populars pretenen assolir mitjançant el "reforçament" de les Subdelegacions del govern que ara –ha considerat– estan buides de contingut".

En aquesta línia, Fernández ha destacat la voluntat de "fer valdre el sentiment constitucionalista" a Catalunya a partir de la dotació d'incentius a empreses i entitats per "garantir que es quedin a Catalunya" malgrat la "situació de convivència cada cop més irrespirable". Per aquest motiu, el líder dels populars catalans ha reivindicat la necessitat de "despolititzar" l'educació i els mitjans de comunicació catalans, amb "independència de qui governi".

"Després de la Transició, la democràcia espanyola va pecar de certa ingenuïtat respecte al separatisme", ha reblat Fernández, que ha insistit en la idea que el projecte que començarà a caminar previsiblement al setembre "pretén englobar el conjunt del constitucionalisme" sense tenir en compte ideologies d'esquerres o de dretes, en una clara al·lusió als socialistes i a la formació taronja. "Serà un projecte destinat a totes aquelles persones que creuen que Catalunya ha de ser de tots", ha sentenciat.

stats