El ministeri de Sanitat nega que Illa s'hagi vacunat

El PP ha anunciat que demanarà a la Fiscalia que ho investigui

2 min
Pablo Casado i Alejandro Fernández aquest dimarts a Tarragona

BarcelonaEl tots –excepte els comuns– contra Illa que ha caracteritzat la campanya electoral s'ha concretat en els últims dies en les crítiques al candidat del PSC per haver rebutjat fer-se una PCR o un test d'antígens abans del debat de TV3. Però els retrets no queden només en el fet que participés durant tres hores i sense mascareta en el programa sense haver-se fet –com la resta de caps de llista– una prova anticovid. Ja hi ha diversos partits que han sembrat el dubte sobre si el socialista s'ha vacunat o no, ja que consideren que aquest pot ser el motiu pel qual va rebutjar els tests. Fins al punt que el ministeri de Sanitat ha hagut de sortir al pas de les acusacions. La secretària d'estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha negat que cap membre del govern espanyol s'hagi vacunat, informa Mariona Ferrer: "No hi ha cap reserva de vacuna per a membres del govern i ens vacunarem quan se'ns citi", ha conclòs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No n'hi ha hagut prou que el mateix Salvador Illa hagi desmentit aquest matí la rumorologia –a la qual s'han abonat tant Cs, com el PP i ERC– negant rotundament en una entrevista a la SER haver-se immunitzat de la malaltia. "No m'he vacunat i això tothom ho sap", ha dit. Poca estona després, el vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, negava també que cap membre del govern espanyol s'hagués vacunat i, en declaracions a RAC1, evitava polemitzar amb l'exministre.

Tot i això, el PP ha anunciat que requerirà a la Fiscalia que investigui si el dirigent socialista s’ha vacunat. El president del PP, Pablo Casado, ha defensat en una entrevista a Telecinco que ha de ser el ministeri públic qui aclareixi aquesta qüestió per esvair els dubtes. El vicesecretari territorial del PP, Antonio González Terol, hi ha insistit en un acte des de Girona. Els populars consideren que si es confirmés que Illa s’ha vacunat, això “l’inhabilitaria” com a candidat a la presidència de la Generalitat, però també per exercir qualsevol càrrec públic.

Diversos experts en vacunes i immunologia consultats per l'ARA confirmen que ni la PCR ni el test d'antígens detecten si algú s'ha vacunat o no, com han insinuat alguns dirigents polítics. Illa ha justificat a la SER que s'ha passat "un any explicant als espanyols que s'han de fer les PCR només quan tenen símptomes o han estat en contacte estret amb un positiu" i per això no es va fer ni la prova ni un test d'antígens. De fet, fonts socialistes expliquen que el seu cap de llista tampoc es farà cap test per assistir al debat d'aquesta nit a La Sexta: "Es mantindrà en la mateixa posició".

Amb tot, des del PP han restat credibilitat a Illa, i Casado ha assegurat que la seva formació està "expectant" per veure quines explicacions dona l'exministre de Sanitat. "Al senyor Illa ja no el creiem", ha defensat el líder popular. El candidat del PP el 14-F, Alejandro Fernández, ha secundat les paraules de Casado i ha qualificat de fet "d'extraordinària gravetat" que Illa no es fes cap test abans de participar en el debat, no només per la qüestió de la vacunació, sinó també perquè "ha sembrat sospites sobre si està contagiat".

stats