TENSIONS A LA DRETA ESPANYOLA
Política 08/10/2015

El PP desautoritza la cúpula del partit a Euskadi

Els populars bascos no aguanten les pressions i han de fer marxa enrere en la seva proposta de pau

Oskar Bañuelos
3 min
Quiroga va comparèixer amb alguns diputats, entre els quals no n’hi havia cap d’Àlaba, territori del ministre Alonso.

VitòriaArantza Quiroga no ha aguantat la seva proposta per desbloquejar el procés de pau ni 24 hores. Tal com va arribar ha marxat. Un miratge. Un parell de portades de premsa de Madrid i una desautorització del ministre de Sanitat i president del PP alabès, Alfonso Alonso, i la iniciativa es va esfumar. Res de nou en un partit acostumat a fer-se l’harakiripolític quan ho mana el carrer Génova de Madrid. El clima preelectoral, a més, ho accentua.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dimarts la presidenta del PP basc va posar lletra a la que havia d’haver sigut la música d’una nova ponència parlamentària sobre llibertat i convivència. Aquesta vegada amb totes les formacions, no com en l’anterior, de la qual tant el PP com el PSE es van autoexcloure i que, en el fons, van vetar, sense ni tan sols començar a caminar. Els populars passaven, doncs, d’obstaculitzar el procés a rellançar-lo. Es tractava d’una iniciativa per buscar “un acord compartit” en què s’esborrava l’exigència de la condemna expressa a ETA, que era substituïda pel “rebuig exprés a la violència, a qualsevol raó que la justifiqui, en el passat i en el futur”. De fet, en tot el text no se citava l’organització armada.

Dimarts mateix la resta de partits ja van saludar la proposta de Quiroga. Fins i tot el PNB i el govern d’Iñigo Urkullu, que en un primer moment havien expressat una certa cautela, es van mostrar disposats a explorar la via. EH Bildu, els directament afectats pel canvi de registre, també van valorar positivament el to i el contingut, perquè podia ser “un bon punt de partida”.

Ahir al matí, mentre la presidenta del PP feia una ronda per diferents ràdios defensant la bondat de la seva proposta, el ministre Alfonso Alonso s’afanyava a desautoritzar-la. A ella i a la seva iniciativa. La raó, que “no es pot renunciar a exigir la condemna expressa d’ETA”. Sense subterfugis.

Culpabilització a EH Bildu

A la presidenta dels conservadors bascos li va faltar temps per convocar els mitjans de comunicació. Envoltada d’alguns parlamentaris (sense cap alabès: les discrepàncies entre Quiroga i Alonso són conegudes) va donar per liquidada la iniciativa. Va negar pressions internes i va assegurar que no se sentia desautoritzada. El culpable? EH Bildu, que “ha tergiversat la proposta” i l’ha venuda com un triomf seu.

Urkullu rebutja canvis “unilaterals” del concert

El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, va avisar ahir que no permetrà cap canvi per part de l’Estat al concert econòmic, després que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, hagi demanat actualitzar-lo i que diverses comunitats hagin apostat per revisar-lo. “Qualsevol modificació unilateral del concert és una línia vermella que no podem permetre i que no acceptarem que es traspassi”, va insistir Urkullu, que no entén l’“atac deliberat” a un sistema “històric”, “legal”, “solidari”, “eficaç” i “pactat” i que “només redunda en benefici de la ciutadania com a conseqüència del poder originari dels territori forals bascos”.

El líder de C’s, Albert Rivera, però, va coincidir ahir amb els dirigents territorials que qüestionen el model del concert i va apostar per revisar-lo i “unificar el sistema”, ja que “Europa ja ha advertit que les quotes basca i navarresa no serveixen”. Al seu torn, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va insistir en la necessitat de “modular” la quota basca, i va demanar “solidaritat” i “igualtat” a tots els territoris. Va afegir que en aquest aspecte hi ha “força acord” al PSOE.

stats