Política 10/02/2015

El PP surt en defensa del PSOE al Congrés: assegura que el pacte antijihadista no inclou la cadena perpètua

ERC compara els dos partits amb Cánovas i Sagasta, mentre que IU titlla l'acord de "populisme punitiu" per considerar que "tots som terroristes"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el de Justícia, Rafael Catalá, durant el ple al Congrés. EFE

MadridNomés vuit dies després que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el líder de l'oposició, Pedro Sánchez, escenifiquessin solemnement des de la Moncloa un pacte d'estat en contra del jihadisme, el Congrés ja debat la presa en consideració de la bateria d'esmenes incloses en una proposició de llei que subscriu aquest acord. I el pacte PP i PSOE ha portat a escenificar unes intervencions poc comunes a la cambra baixa, amb els populars i socialistes anant de la mà en la defensa de l'acord i, fins i tot, la defensa del PSOE per part d'un diputat popular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha estat el cas del José Miguel Castillo, del PP, que ha assenyalat que "en aquesta proposició de llei no es parla de la presó permanent revisable", l'eufemisme de la cadena perpètua que inclou el nou Codi Penal del PP que està a punt de ser aprovat pel Senat després d'haver obtingut l'aval, en solitari, dels populars al Congrés. Des del PSOE, el diputat José Enrique Serrano ha celebrat que "les dues parts hagin estat capaces d'avantposar els interessos del país als del partit" i ha defensat que avui en dia la referència de la presó permanent revisable "no es troba en l'acord", ja que el seu partit té el "compromís de recórrer el Codi Penal el dia que es publiqui al BOE".

Per convèncer del pacte d'estat, el PSOE ha alertat de l'amenaça "certa" d'un altre atemptat com el de l'11-M i ha lloat el "valor de la unitat enfront el terrorisme per confortar els ciutadans".

ERC: "No ens tornin a trucar"

Des d'Esquerra, el diputat Joan Tardà ha dit de forma taxativa al PSOE que no els tornin a trucar perquè, després d'incentivar un compromís de tota l'oposició l'any passat per derogar la Lomce, després s'ofereixen a un pacte d'estat amb el PSOE. "No ens tornin a trucar perquè s'assemblen més a ells. Cánovas i Sagasta, els dos cacics i conservadors", ha conclòs Tardà.

IU alerta de les noves definicions de terrorisme

El diputat d'Esquerra Unida (IU) Gaspar Llamazares ha titllat l'acord de "populisme punitiu" per considerar que "tots som terrorisme" convertint en delictes d'aquest calibre alterar la pau social o el desordre constitucional.

CiU ha lamentat les imprecisions de la proposició de llei i per això ha anunciat que presentarà esmenes per evitar que es dilueixi el terme 'terrorisme'. Només si aquestes esmenes prosperen acabarà votant a favor de la proposició de llei. El mateix farà UPyD, mentre que IU i ERC ja han anunciat que votaran en contra de tot.

stats