Política 30/05/2018

El PP insinua un pacte "secret" entre el PSOE i els independentistes per fer nou Govern a Catalunya i fer fora Rajoy

Rodríguez diu que el 155 s'aixecarà després de la presa de possessió però avisa que es pot tornar a aplicar

Núria Orriols
2 min
Santi Rodríguez, diputat del PP

BarcelonaEl PP ha valorat aquest dimecres al Parlament el nomenament del nou Govern. El portaveu popular, Santi Rodríguez, ha assegurat que és la "primera notícia" dels grups independentistes que reflecteix una "certa normalitat" després de cinc mesos d'excepcionalitat. "Continua sent un Govern independentista però tots els seus membres poden exercir amb certa normalitat, per ara, les seves funcions", ha dit. Tanmateix, s'ha mostrat preocupat per un hipotètic acord entre els independentistes i el PSOE per fer fora Rajoy. "És casualitat o causalitat que s'hagi fet Govern abans de la moció de censura", s'ha preguntat el portaveu Rodríguez, sense concretar, però, si tenia algun indici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si hi ha un pacte secret per fer fora Rajoy s'ha d'explicar", ha dit dirigint-se al PSC i el PSOE, a qui censura que s'aliïn per fer fora el PP del govern de l'Estat. "Esperem que no tingui res a veure", ha dit el popular.

Aixecar el 155 després de la presa de possessió

D'altra banda, pel que fa a l'aixecament de 155, Santi Rodríguez ha dit que es farà efectiu després de la presa de possessió del nou Govern. Ara bé, ha dit que es pot tornar a aplicar si l'executiu segueix amb la mateixa dinàmica que l'anterior.

"Nosaltres complim la llei", ha assegurat.

Respecte al fet que no s'hagin publicat els nomenaments dels consellers presos i exiliats, Rodríguez ha dit que el govern espanyol va actuar basant-se en l'article 155 i que tenia dret a fer-ho. Ha assegurat que no creu que tingui viabiliat la querella per prevaricació que el president Torra ha anunciat contra Mariano Rajoy pel bloqueig del primer executiu.

Reticències per Puigneró, Buch i Borràs

Malgrat celebrar la formació de Govern, Santi Rodríguez ha expressat reticències per tres dels seus càrrecs. Ha dit que hi ha dos consellers que tenen "causes pendents amb la justícia", referint-se a Jordi Puigneró, conseller de Política Digital, i Miquel Buch, conseller d'Interior. Però quan li han preguntat quin jutjat els investiga, ha matisat que a Puigneró l'ha imputat la Guàrdia Civil en el cas dels preparatius de l'1-O que investiga el jutjat número 13 i que hi ha "alguna cosa de l'ACM" en el cas de Buch, sense concretar què.

"No ho he dit com una cosa que els impedeixi exercir els càrrecs", ha dit Rodriguez.

També ha expressat reticències per Laura Borràs, consellera de Cultura, perquè es va mostrar "partidària" del manifest Koiné, un document signat per 200 professionals de la llengua que defensava que el català fos única llengua oficial en una eventual Catalunya independent.

"Esperem que l'estabilitat institucional sigui duradora", ha afirmat Rodríguez, tot i que s'ha mostrat escèptic davant el discurs que fins ara ha fet el president de la Generalitat, Quim Torra. Rodríguez ha manifestat la necessitat de "cosir la fractura social" a Catalunya.

stats