Política 07/05/2014

Quatre parlamentaris del PP balear trenquen la disciplina de vot al Senat per ordre del mateix Bauzá

Els quatre díscols han donat suport a una moció del PSOE contra les prospeccions petrolíferes

Efe / Ara
2 min

Madrid / PalmaPrèviament, Antich ha rebutjat una esmena de substitució del PP en què s'instava el govern central a emetre una resolució sobre l'avaluació d'impacte ambiental, perquè "no hi ha raons per paralitzar i rebutjar a priori les prospeccions", segons Palacios.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El senador del PSIB-PSOE no ha acceptat aquesta esmena per limitada i innecessària, ja que, segons ha assenyalat, el ministeri d'Agricultura i Medi Ambient està obligat per llei a estudiar l'impacte ambiental d'aquests projectes.

Segons ha explicat, la seva moció va més enllà, perquè a més de demanar la paralització de les prospeccions ja en marxa, demana modificar l'actual llei d'hidrocarburs, de 1998, perquè liberalitza sense límits aquest tipus d'activitats i perquè, en cas contrari, els governs estaran obligats a continuar donant autoritzacions.

El senador canari Narvay Quintero, del grup mixt, també ha advocat en el debat per paralitzar els sondejos tant a Balears com a les Canàries, a més de modificar la legislació vigent perquè és "molt antiga" i no té protecció ambiental. Així mateix, ha instat el govern a traslladar la directiva comunitària en la matèria, que és "més garantista" amb el medi ambient.

"Europa sí o no?", s'ha demanat el parlamentari de Coalició Canària, que ha recalcat que les prospeccions incideixen negativament sobre el turisme, la principal font d'ingressos a les dues comunitats autònomes.

La posició de Bauzá, rebel per un dia

El president del Govern Balear, José Ramón Bauzá, ha assegurat que ell havia donat la "instrucció" als senadors del PP per les Illes perquè trenquessin la disciplina del partit i votessin amb al PSOE. En una roda de premsa convocada amb urgència, ha assegurat que ho ha fet "per coherència" i perquè creu que les prospeccions no s'han de fer.

Bauzá ha volgut remarcar que els senadors del PP són senadors abans que ser del PP, de la mateixa manera que ell és president del Govern abans que líder del PP. Sobre la senadora menorquina que sí que ha seguit la disciplina del PP estatal i ha votat contra la moció socialista, Bauzá ha tret ferro a l'assumpte i ha dit que ara haurà de ser ella la que doni explicacions als ciutadans de Menorca del perquè ho ha fet.

Bauzá també ha volgut aclarir que ell segueix en contacte permanent amb Mariano Rajoy i que el president espanyol ja sabia el que farien els senadors del PP de Balears. A més, Bauzá ha dit que Rajoy és "sensible" a aquesta qüestió i que espera que els informes de mediambientals siguin desfavorables, de manera que les prospeccions no puguin avançar.

stats