Política 02/10/2012

El PP català critica l'actitud "no massa cortès" de Mas després de la conferència de presidents

ICV-EUiA denuncia la "inflexibilitat" del govern espanyol amb els repartiment dels objectius de dèficit

Acn
3 min
El portaveu parlamentari del PPC, Santi Rodríguez, durant la roda de premsa

BarcelonaPoques hores després que hagi tingut lloc la conferència de presidents autonòmics al Senat, el PPC ha criticat l'actitud que ha mantingut en aquesta el cap de l'executiu català, Artur Mas. Segons el fins ara portaveu adjunt del grup parlamentari popular, Santi Rodríguez, el comportament del president de la Generalitat no ha estat "massa cortès" perquè, entre altres coses, no ha volgut comparèixer el mateix dia a Madrid, sinó fer-ho un dia després a Barcelona. Des d'ICV-EUiA, la seva portaveu parlamentària, Dolors Camats, també ha parlat sobre la conferència, però s'ha centrat en el contingut. Camats ha denunciat la "inflexibilitat" del govern espanyol amb el repartiment dels objectius de dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del PPC, Santi Rodríguez, s'ha limitat a valorar un aspecte de l'actitud de Mas i és la decisió de no comparèixer aquest dimarts a Madrid després de la conferència de presidents, sinó fer-ho un dia després a Barcelona. Amb aquest gest, ha dit Rodríguez, Mas ha estat "no massa cortès". Sobre el contingut de la conferència, el dirigent del PPC ha remarcat la unitat de totes les comunitats autònomes en el seu compromís per complir els objectius de dèficit que marca la UE, i l'acord per revisar el sistema de finançament es revisarà, tal i com estableix la pròpia normativa.

De la seva banda, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha denunciat la inflexibilitat de l'Estat durant la conferència de presidents pel que fa al dèficit públic. Un cop més, la portaveu ecosocialista ha criticat "l'injust" repartiment entre l'administració central de l'Estat i les comunitats autònomes i ho ha justificat amb el "liberalisme" que practiquen CiU i PPC "de bracet".

Camats ha lamentat, a més, el doble discurs de la federació nacionalista que, d0una banda proclama defensar els interessos de Catalunya i, de l'altra, aprova lleis com la d'estabilitat pressupostària que perjudica greument l'economia catalana.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha vist en la reunió d'aquest dimarts al Senat una prova més que "a cada reunió amb el govern espanyol hi ha més motius per avançar cap a la independència". El líder republicà ha explicat que no té sentit continuar negociant res amb el govern espanyol i ha demanat que no s'ajorni "allò que és inevitable", en relació a la creació d'un futur estat català.

Per part de SI, el seu portaveu de SI al Parlament, Alfons López Tena, ha carregat contra l'actitud que està tenint Artur Mas, "que a estones i dies fa de president de Catalunya, de candidat o de president de comunitat autònoma". Al seu parer, la seva presència a la Conferència de Presidents respon a aquest últim paper, ja que només serveix "per anar a Madrid, plorar, tornar aquí i tornar a plorar". "Els plors que se'ls estalviïn", ha demanat López Tena, que ha considerat que el Govern porta dos anys de legislatura i no ha aconseguit "cap resultat".

Des de C's, el diputat de C's Jordi Cañas ha criticat precisament Mas precisament pel contrari. Segons Cañas, el president català tenia l'oportunitat d'anar a la conferència per defensar els interessos dels ciutadans de Catalunya, ja que aquesta era un bon escenari per debatre, per exemple, el repartiment de la reducció del deute. Per això, li ha retret a Mas haver fet servir la conferència de presidents autonòmics per fer una "teatralització victimista de la seva persona". "S'ha cregut el seu personatge de Messies del separatisme", ha declarat Cañas, que ha lamentat que no hagi aprofitat l'oportunitat per defensar els interessos dels catalans.

stats