Política 13/12/2016

Demòcrates crida els partits independentistes a sumar-se a la campanya pel sí a la independència

La presentació de la campanya de Demòcrates compta amb dirigents d'ERC i la CUP, però no del PDECat

Gerard Pruna
3 min
Antoni Castellà presideix l'acte de presentació de la campanya de Demòcrates pel sí al referèndum

BarcelonaTret de sortida a la campanya que impulsa Demòcrates de Catalunya pel sí a la independència en el referèndum del 2017. Una campanya que viurà el seu primer gran acte dijous i que aquest dimarts el portaveu de Demòcrates i diputat de Junts pel Sí, Antoni Castellà, ha afirmat que no és la campanya d'un partit sinó que vol ser "una campanya que acompanyen els partits". Per això, ha convidat tots els partits a sumar-s'hi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que en una entrevista a l'ARA el president del Consell Nacional de Demòcrates, Josep Maria Vila d'Abadal, apuntés que el partit és més partidari d'un acord amb ERC que amb el PDECat, l'acte d'aquest dimarts ha fet visible aquestes proximitats i ha comptat amb la presència entre el públic de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, així com de Natàlia Sánchez i Sergi Saladié, de la CUP, mentre que no hi havia cap representant del PDECat.

Preguntat per l'absència de representants del Partit Demòcrata, Castellà ha apuntat que l'acte d'aquest dimarts era "un acte obert on tothom era lliure d'assistir-hi". Tanmateix, tot i que cap dirigent del PDECat s'ha acostat a la roda de premsa, Castellà ha donat per descomptat que totes les formacions que formen part de Junts pel Sí, així com la CUP, "lògicament farem campanya pel sí". "Ho dono per descomptat", ha apuntat.

Marta Rovira i Gabriel Rufián a l'acte de presentació de la campanya de Demòcrates pel sí a la independència

A la presentació han participat els periodistes Bernat Dedéu i Enric Vila, l'economista Elisenda Paluzie, el dirigent de Solidaritat Catalana per la Independència Uriel Bertran i la portaveu de la Internacional Commission of European Citizens, Anna Arqué. Tots han coincidit a celebrar que la campanya pel sí a la independència comenci ja, i han reclamat que el referèndum es dugui a terme, en paraules de Vila, "peti qui peti".

Per la seva banda, Paluzie ha subratllat la importància de fer una campanya potent que sigui capaç de presentar la independència de Catalunya com una garantia de la cohesió social i la lluita contra la desigualtat, mentre que Arqué ha apostat per fer partícip des de d'ara mateix la comunitat internacional d'aquest procés de cara a respondre a les possibles actuacions de l'Estat.

Dedéu ha celebrat que el referèndum s'hagi convertit en el pilar bàsic del procés, ja que, segons ell, "és una idea clara que entén tothom" i acaba amb "tota la retòrica metafísica del procés", una metafísica que, ha posat com exemple, apareix en frases com les crides que cal "eixamplar la base". Beltran, a més, ha cridat a superar el debat sobre si el referèndum es farà o no i convertir-lo en un debat entre els arguments a favor i en contra de la independència.

Porta a porta virtual

La campanya, ha explicat Castellà, estarà dividida en tres eixos: presència al carrer, implicació de la societat civil organitzada per intentar convèncer els contraris a la independència i molta activitat a les xarxes. De fet, aquest tercer aspecte serà una de les claus de la campanya, ja que s'ha dissenyat una estratègia basada en actes sectorials a través de vídeos i debats a les xarxes, a més d'una campanya "porta a porta virtual" destinada a convèncer prop de 60.000 persones que, ha explicat Castellà, s'ha detectat que han mostrat en els últims quatre mesos dubtes sobre la independència en missatges a Facebook i Twitter.

stats