NOVA LEGISLATURA
Política 20/05/2018

Un president a través de les seves cites

Quim Torra va servir-se de nombroses cites per reforçar els missatges clau dels seus discursos d'investidura

Anna Mascaró / Mireia Esteve / Ruth Pérez
5 min
Un president  a través de les 
 Seves cites

Felip VI

“Catalunya serà el que els catalans vulguin que sigui”

L’any 1990, l’aleshores Príncep d’Astúries va visitar Catalunya. Felip VI va pronunciar un discurs -meitat en català, meitat en castellà- al Parlament que va ser aplaudit per tots els partits i en què va reconèixer que el català també era la seva llengua. Torra el citava lamentant el canvi de tracte amb Catalunya.

Jordi Turull

“Demanem seure en una mateixa taula per resoldre políticament els problemes polítics que ens tenallen. De govern a govern.”

En el seu únic discurs d’investidura, Turull (Parets del Vallès, 1966) va oferir mà estesa al govern espanyol. L’endemà, el jutge Llarena el tornava a empresonar a Estremera. Torra va tenir molt present el discurs del conseller.

Muriel Casals

“Convençuts que el futur que desitgem i que volem compartir amb persones de passats diversos és a les nostres mans”

Expresidenta d’Òmnium (1945-2016). Torra va citar el seu llibre La fam i l’orgull per demanar un país amb “cohesió social”.

Carles Puigdemont

“Majestat, així no”

Torra va repetir les tres paraules amb què Carles Puigdemont va retreure a Felip VI que el 3 d’octubre ignorés “deliberadament els milions de catalans que no pensen com ell” i que l’havien “ajudat en moments difícils de la institució”. El 3-O va marcar un canvi de paradigma en la relació entre la monarquia i la Generalitat.

Patrícia Gabancho

“Talent, projecte, lideratge i unitat”

Escriptora (1952-2017). En el llibre titulat La mateixa pedra explica set episodis de la història de Catalunya en què es reprodueixen aquests quatre factors que cita Torra a l’hemicicle del Parlament. El president de la Generalitat va apel·lar-hi quan va demanar tirar endavant “com qualsevol altre país normal”.

Lluís Calvo

“La llum dels drets col·lectius i la dignitat. La llum de l’esperit. De la cultura i la llibertat. Necessitem retornar de manera urgent a l’humanisme”

Poeta i escriptor (Saragossa, 1963). Torra va citar-ne una entrevista a Núvol en la qual parla del seu llibre, El meridià de París, en què cartografia la cultura europea i defensa sortir dels eixos de poder.

Txarango

“Ho tindrem tot i es parlarà de vida”

El grup liderat per Alguer Miquel (Sant Joan de les Abadesses, 1986) va compondre la cançó Agafant l’horitzó en suport a l’1-O. Quim Torra va citar els versos de la melodia, inspirats en Ovidi Montllor.

Aurora Bertrana

“Home, no em condemneu abans de llegir-los”

L’escriptora (1892-1974) i parlamentària d’ERC escollida el 1933 va escandalitzar la societat catalana de l’època per les reflexions allunyades de la moral imperant que escrivia en els seus articles. Va ser una dona avançada al seu temps, i Torra va citar-la per respondre a les crítiques pels seus polèmics tuits i articles.

Gabriel García Márquez

“Por el país próspero y justo que soñamos: al alcance de los niños”

La referència a l’article Por un país al alcance de los niños de l’escriptor colombià Gabriel García Márquez (1927-2014) va ser l’única cita que Quim Torra va pronunciar en castellà. Tot i això, es va tornar a dirigir en castellà a Felip VI i al president Mariano Rajoy.

Josep Irla

“El camí que seguirà la joventut catalana, el dret de Catalunya a la seva llibertat i també la pau del món”

El president de la Generalitat a l’exili (1876-1958) va expressar en una carta dirigida al periodista Just Cabot que aquestes eren les seves principals preocupacions, dos anys i mig abans de renunciar a la presidència a favor de Josep Tarradellas, el 1954.

Manuel Carrasco

“Per a mi és un honor ser un radical i defensar Catalunya radicalment”

El conseller del govern de Francesc Macià i dirigent d’UCD, Manuel Carrasco i Formiguera (1890-1938), es va distingir durant la seva etapa com a diputat al Congrés de la República per defensar el 1932 el text íntegre de l’Estatut de Núria. El 1938 va ser afusellat per l’exèrcit franquista.

Josep Palau i Fabre

“Soc d’aquí, soc estranger’

El presidenciable va citar el poema L’estranger del català Josep Palau i Fabra (1912-2008). El poeta, represaliat pel franquisme, va fomentar la poesia en català en la clandestinitat. L’any 1989 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Amb el vers de l’autor, Torra va fer una crida a “construir el país” en la “diversitat”.

Joan Vergés Xifra

Joan Vergés Xifra

“Si no hi ha riscos, és senyal que no estàs lluitant”

Professor de filosofia de la Universitat de Girona i director de la càtedra Ferrater Mora, Vergés (Barcelona, 1972) va publicar el llibre Libertad. Una inmersión rápida, sobre la llibertat i com arribar-hi. Torra va citar les paraules que Vergés va dir en una entrevista a El Punt-Avui per avisar que per fer la República “tothom” hauria de “prendre riscos”.

Václav Havel

“Reconstrucció moral de la societat i rehabilitació de valors com la confiança, la sinceritat, la responsabilitat o l’amor”

Havel (Praga, 1936-2011) va ser l’últim president de Txecoslovàquia i el primer de la República Txeca. Defensor d’una revolució existencial -que Torra va posar en valor- per portar “l’ordre humà” per davant de qualsevol altre ordre polític.

Montserrat Roig

“La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini”

Escriptora i periodista (1946-1991). Va publicar una quarantena de llibres que han deixat una important empremta literària entre els autors catalans del segle XX. Torra va parafrasejar una de les seves frases més citades per defensar que la República s’ha de fer a través de “la llibertat i la cultura”.

Joan Vinyoli

“Tot és ara i res”

Torra va acabar el seu discurs en el segon ple d’investidura amb el vers del poeta català (1914-1984), just després de desitjar “sort en el camí que seguim a partir d’avui” als diputats. Minuts després es convertia en president.

Jaume López

“A qui pot fer-li por que el nostre país es construeixi sobre la màxima radicalitat possible?”

Professor de ciències polítiques de la UPF i estudiós dels processos d’independència. Va defensar crear un procés constituent en un treball publicat a la revista Idees, del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis del departament d’Exteriors de la Generalitat.

Ivo Vajgl

“La democràcia consisteix a entendre’s mútuament, dialogar, trobar la manera de comprometre’s”

Eurodiputat d’ALDE i exministre d’Afers Estrangers eslovè (Maribor, 1943). Crític amb el govern espanyol, es va posar al capdavant de la plataforma Diàleg UE-Catalunya, que proposa que la Unió Europea faci de mediadora.

Joan Fuster

“Tota política que no fem nosaltres la faran contra nosaltres”

Torra va citar les paraules que l’assagista Joan Fuster (Sueca, 1922-1992) va expressar a Un país sense política (1976). Autor referent de les generacions posteriors a la Guerra Civil, Fuster també va ser un exemple en la lluita per les llibertats del País Valencià i un ferm defensor de la consciència unitària dels Països Catalans. Fuster, a més, va ser guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1975) i amb la Medalla d’Honor de la Generalitat (1983). Des de la presó de Soto del Real, Jordi Sànchez també va tuitejar la cita de l’assagista la nit prèvia a les eleccions del 21 de desembre.

Marià Villangómez

“Voler l’impossible ens cal, i no que mori el desig”

En el primer ple d’investidura, Torra va citar els versos del poeta eivissenc (1913-2002) com a cloenda d’un discurs per seduir la CUP, que li exigia compromís amb la República. Pertanyen al poema Cançó de vesprada. L’autor va ser guardonat l’any 1989 amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Anna Gabriel

“I parlarem de vida!”

I en esmentar la cançó dels Txarango, el candidat també va citar el recopilatori d’assajos i discursos de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel (Sallent, 1975) al llibre I parlarem de vida. Els beneficis de l’obra aniran destinats a la campanya Free Anna Gabriel, impulsada per ajudar a finançar la defensa de la cupaire, exiliada a Suïssa.

stats