Política 17/05/2019

Pedro Sánchez proposa Meritxell Batet per presidir el Congrés i Manuel Cruz per al Senat

Podem obté la vicepresidència i la secretaria primera, que donen a Gloria Elizo i Gerardo Pisarello

Agències
4 min
Manuel Cruz, el fitxatge invisible de Batet en la cursa electoral del PSC

MadridPedro Sánchez proposarà aquest divendres a la direcció del seu partit el nom de Meritxell Batet per presidir el Congrés i el de Manuel Cruz per presidir el Senat, segons han informat fonts socialistes. L’executiva federal del partit es reuneix a les 12.30 hores. Està previst que els socialistes portin els noms de la fins ara ministra de Política Territorial i del cap de llista del PSC al Senat a les sessions constitutives de les dues cambres, el pròxim dimarts a les 10.00 del matí.

Amb aquestes designacions el PSC guanya protagonisme i influència en aquesta nova legislatura, que Pedro Sánchez ha assegurat que ha de ser la de la “concòrdia” i la superació del conflicte a Catalunya dins del marc de la Constitució.

Miquel Iceta, que fins fa uns dies era el candidat de Sánchez a la presidència del Senat, ha celebrat en declaracions a RAC1 la notícia: "És una tria fantàstica". "A vegades d'un mal en surt un bé. I en aquesta ocasió n'ha sortit un doble bé", ha ironitzat el primer secretari del PSC després que ahir ERC i JxCat vetessin la seva designació com a senador. Iceta, però, no ha volgut especular amb què passaria si finalment el Tribunal Constitucional li dona la raó i aprova el seu nomenament com a senador autonòmic. El PSC va anunciar ahir un recurs d'empara davant del tribunal perquè creu que es van vulnerar els seus drets.

L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat aquest divendres l'aposta de Pedro Sánchez per Batet i Cruz com una "excel·lent notícia" que "converteix el diàleg en fets". Així ho ha dit en una roda de premsa a l'ACN, on ha explicat que amb aquest moviment el president espanyol en funcions busca "doblar l'aposta pel diàleg, per Catalunya i per sortir del conflicte" i enviar un missatge: "Seguirem estenent la mà tot i que ens la mosseguin", ha afirmat Colboni.

Una mesa del Congrés sense independentistes ni Vox

Més enllà de la presidència del Congrés per a Meritxell Batet, el PSOE i Podem han tancat un acord per a la conformació de la mesa de la cambra que preconfigura una majoria progressista i amb la vicepresidència per a Podem. Gloria Elizo serà la persona que proposarà la formació lila per a aquest càrrec i que, en l'última legislatura, ja formava part de la mesa –en mans de la popular Ana Pastor– com a vicepresidenta quarta.

En Comú Podem ocuparà la segona cadira de la mesa designada a Podem. Així, l'encara primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, serà designat secretari primer, tal com han confirmat els comuns aquest divendres. "Farem el que estigui al nostre abast perquè l'ús del català estigui normalitzat al Congrés", ha subratllat Pisarello, que ha assegurat que tenir un lloc a la mesa "és només el primer pas" i que l'objectiu d'ECP és "poder incidir en les polítiques de govern".

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat el cap de files de la formació, Jaume Asens, que ha considerat la designació de Pisarello com a "positiva" per a Catalunya. "Per primer cop tindrem una veu del municipalisme i del sobiranisme republicà a la mesa", ha destacat Asens. De fet, l'encara número 2 de Colau ha valorat la designació com un "reconeixement a la feina feta des de Barcelona pel que fa al municipalisme del canvi". Sigui com sigui, l'objectiu dels comuns des de la mesa serà, d'una banda, "blindar els drets socials" i, de l'altra, "garantir la plurinacionalitat de la cambra".

L’acord estableix que l’òrgan de govern de la cambra baixa estarà format per tres representants del PSOE, dos de Podem, dos del PP i dos de Cs. No hi seran presents ni les forces independentistes, ni el PNB ni Vox. L’últim representant d’un partit nacionalista català va ser Jordi Jané (CiU). L’acord és fruit de les converses que han mantingut les portaveus de les dues formacions, Adriana Lastra i Irene Montero, després de la reunió que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va mantenir amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, a la Moncloa.

Una de les primeres decisions de la mesa haurà de ser com operar respecte als quatre diputats de JxCAT i ERC que estan en presó preventiva i que, previsiblement, seran suspesos pel Suprem després de la sessió constitutiva del dia 21.

Fruit de la negociació, el PSOE ocuparà tres llocs a la mesa. Són la presidència de Meritxell Batet, una vicepresidència i una secretaria. Podem ocuparà la vicepresidència primera i la secretaria primera. Entre tots dos sumen cinc representants a la mesa, fet que els dona majoria i evita que les formacions de la dreta repeteixin el bloqueig de la legislatura passada.

Segons el PSOE, amb aquesta configuració les dues formacions aconsegueixen que la mesa “reflecteixi la nova realitat de la cambra que va sorgir de les eleccions del 28 d’abril”, de manera que “representi i integri la pluralitat de les forces polítiques majoritàries i que faciliti i no entorpeixi la feina del poder legislatiu”.

Amb tot, previsiblement el PSOE i Podem necessitaran els vots de les formacions independentistes i dels nacionalistes bascos per assegurar-se alguns llocs de la cambra en les votacions de les vicepresidències que tindran lloc durant la sessió constitutiva d’aquest dimarts.

stats