Política 26/02/2015

Presó per als quatre presumptes jihadistes detinguts per adoctrinar i reclutar adeptes a través de Facebook

Un dels quatre arrestats administrava un grup de WhatsApp dirigit a captar dones per enrolar-se a Estat Islàmic

Efe
3 min

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha enviat a la presó incondicional per un delicte de pertinença a organització terrorista els quatre presumptes jihadistes detinguts aquest dimarts a Catalunya i Melilla per fer tasques de proselitisme i adoctrinament a través de les xarxes socials, especialment a través de Facebook, segons han informat fonts jurídiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el marc de la investigació, que continua sota secret, el magistrat ha pres declaració aquest dijous als quatre islamistes i ha acusat un d'ells de gestionar un grup de l'aplicació de missatgeria instantània WhatsApp dirigit a captar dones perquè augmentessin el volum de les files del grup terrorista Estat Islàmic (EI).

Els arrestats, dos de nacionalitat espanyola i dos d'origen marroquí, van ser detinguts a Melilla i a les localitats de Sant Vicenç dels Horts (Barcelona) i Sant Feliu de Guíxols (Girona) per gestionar una pàgina web anomenada 'Muyahidines Guerreros de Allah', des de la qual realitzaven tasques de proselitisme i adoctrinament.

Segons fonts de la lluita antiterrorista consultades per Europa Press, compaginaven les seves tasques de proselitisme amb la gestió d'altres pàgines, xarxes socials i fòrums privats. Aquestes cèl·lules solen donar de baixa els seus webs i els seus perfils a xarxes socials o fòrums cada cert temps per despistar les forces de seguretat.

Els responsables de la Guàrdia Civil que han portat a terme aquesta operació, anomenada 'Jardí', treballen sobre la hipòtesi que aquest grup va facilitar i va afavorir la radicalització d'algunes persones que es van desplaçar a llocs en conflicte com Síria o l'Iraq per engreixar les files dels grups terroristes que operen a la zona.

En concret, la cèl·lula desarticulada en aquesta 'Operació Jardí' —nom amb el qual es fa al·lusió a les ramificacions que plantegen aquest tipus de processos de radicalització— estaria vinculada a Estat Islàmic, també anomenat DAESH, segons ha confirmat aquest dimarts el Ministeri de l'Interior per mitjà d'un comunicat.

Quatre detinguts

El detingut a Sant Vicenç dels Horts (Barcelona) seria, segons altres fonts, el radical que va aparèixer a un vídeo de la cadena nord-americana CNN, tot i que amb la cara tapada. Segons Interior, es presentava com un simpatitzant d'"Estat Islàmic" resident a una societat occidental. Els agents de la Guàrdia Civil van confiscar nombrós material informàtic i diversos ordinadors en l'escorcoll practicat al seu domicili del número 127 del carrer Llacuna.

L'altre detingut a Catalunya és un jove de 21 anys, que va ser arrestat concretament a casa seva, al carrer Corunya, a la zona del Sot dels Canyers.

Els dos detinguts a Melilla són els creadors i administradors de diverses plataformes d'internet en les quals difonien material propagandístic de grups terroristes, especialment d'Estat Islàmic o DAESH. Aquest material era editat i traduït a l'espanyol pels detinguts, per arribar a més persones.

Mil seguidors

Aprofitant l'èxit publicitari de la plataforma virtual, feien apologia de tàctiques terroristes, amb especial èmfasi en l'acte de martiri. El seu portal, 'Muyahidines Guerreros de Allah', va arribar a tenir més de mil seguidors i un gran impacte a zones d'Espanya amb alt índex de radicalització islamista. Es dedicaven al reclutament de dones que, després de l'oportú procés d'adoctrinament, s'integraven en l'esmentat grup terrorista.

La seva activitat de reclutament no es limitava a l'entorn virtual, sinó que recorrien a reunions privades a domicilis on mostraven els vídeos més actuals i mediàtics del DAESH per adoctrinar potencials terroristes que, finalment, s'incorporessin al citat grup terrorista a les zones de conflicte. Alguns d'aquests joves ja haurien iniciat els preparatius previs per al desplaçament a zones d'actuació de grups terroristes.

La Guàrdia Civil investiga les connexions d'aquestes dues persones amb dues detingudes a les províncies de Barcelona i Girona. Els dos detinguts desenvolupaven una intensa activitat pro-jihadista autònoma i, al seu torn, interactuaven a Facebook amb la plataforma administrada des de Melilla.

stats