Política 17/05/2016

La premsa sueca recull les pressions de l'ambaixada espanyola pel viatge de Romeva a Estocolm

L'ambaixador espanyol a la capital sueca, Javier Jiménez-Ugarte, va intentar boicotejar els contactes diplomàtics i polítics del darrer viatge del conseller

Joan Serra Carné
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva, van visitar ahir el port de Gant.

BarcelonaEl viatge del conseller d'Exteriors, Raül Romeva, a Suècia per mantenir una ronda de contactes amb autoritats locals per fer pedagogia del procés sobiranista va tornar a topar amb l'intent de veto de la diplomàcia espanyola. Romeva ha estat els darrers dies a Estocolm per reunir-se amb representants polítics i diplomàtics, 'think tanks' i editors dels principals mitjans de comunicació del país escandinau, però l'ambaixador espanyol, Francisco Javier Jiménez Ugarte, va intentar boicotejar, sense èxit, aquests contactes. Així ho ha recollit la premsa sueca, que ha explicitat que el govern suec va rebre pressions d'Espanya per evitar les trobades amb Romeva. Jiménez Ugarte va ser un estret col·laborador de Federico Trillo al ministeri de Defensa i responsable de la interlocució amb els familiars dels militars morts en el polèmic accident del Yak-42.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant el rotatiu 'Dagens Nyheter' –que es fa ressò del dilema que ha suposat per a les autoritats sueques la visita catalana– com el diari Svenska Dagbladet –en què el conseller d'Exteriors va publicar un article d'opinió per explicar l'escenari català– detallen els moviments de la diplomàcia espanyola per frustrar l'estratègia de Romeva. S'hi cita explícitament el paper de l'ambaixador espanyol. Tanmateix, el conseller va poder mantenir l'agenda programada, així com les entrevistes amb mitjans de comunicació locals.

La setmana va passada ja van transcendir esforços i recursos destinats pel govern en funcions de Mariano Rajoy per frustrar l’acció exterior catalana. A banda de les pressions exercides pel cos diplomàtic, el ministeri d'Exteriors va ordenar a dues funcionàries d’alt rang que visitin alts càrrecs governamentals europeus i americans per desmuntar el relat sobiranista, tal com va recollir el diari 'El País'.

En paral·lel als viatges a Brussel·les i Londres del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Romeva ha intensificat en les últimes setmanes l'acció exterior del Govern. A banda de la presència a Bèlgica, Anglaterra i Escòcia, el conseller ha estat recentment al Líban per amplificar la veu pròpia de la Generalitat més enllà de recollir suports al procés sobiranista: aquest darrer desplaçament va servir per teixir acords en matèria d'acollida de refugiats i cooperació.

stats