Política 26/01/2015

CiU i ERC acorden un fons social extra de 100 milions pel 2015

El fons inclourà una aportació inicial de 10 milions per combatre la pobresa energètica, l'increment en 12 milions per a la renda mínima d'inserció, la recuperació de l'extra dels funcionaris o l'increment en 17 milions de la partida destinada a dependència. Els diners sortiran de l'estalvi dels interessos que l'Estat ha eliminat als crèdits del FLA

M.colomer
3 min
Els negociadors de CiU i ERC, aquest dilluns abans d'anunciar l'acord. MARTA SIERRA / ACN

BarcelonaL'acord que han rubricat aquest dilluns els grups parlamentaris de CiU i ERC per aprovar els pressupostos del 2015 i la llei d'acompanyament inclou la creació d'un fons de protecció social de 100 milions extres que es destinaran al combat de la pobresa energètica, a l'increment de les partides per a dependència i places residencials, per a la renda mínima d'inserció, permetrà crear les beques menjador per a escoles bressol, entre altres mesures, com la recuperació de l'extra dels funcionaris i el pagament dels 44 dies del 2012 pendents de pagament als treballadors públics. Els diners sortiran dels interessos del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) que es deixaran de pagar després que l'Estat anunciés el desembre que els eliminava.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han explicat els portaveus de CiU i ERC en una roda de premsa, 9 de cada 10 euros del fons social extra anirà destinat a polítiques socials pròpiament dites i la resta a reforçar l'Agència Tributària Catalana en allò que fa referència al combat del frau fiscal. Així, destaca els 10 milions inicials amb què es dotarà el fons per fer front a la pobresa energètica, que haurà de ser complementat per les aportacions de les companyies energètiques.

A més, preveu incrementar en 17 milions la partida per a dependència, 4 milions la partida per a places residencials per a persones amb dependència, 6 milions més per a ajuts a les situacions d'emergència en habitatge d'afectats per desnonaments o 12 milions més per a la renda mínima d'inserció, que arribarà així als 185 milions. Això vol dir, segons el portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Pere Aragonès, que la renda mínima d'inserció tindrà la major dotació de la història d'aquesta prestació. També es crearan, per primera vegada, les beques menjador per a la franja de 0 a 3 anys, a les escoles bressol.

L'acord "garanteix i blinda", segons han explicat els portaveus de CiU i ERC, la recuperació de la paga extra dels funcionaris en aplicació de la clàusula de l'acord de legislatura signat el 2012 que comprometia el Govern a fer reversibles les retallades a mida que es recuperés l'economia. Els dos principals partits del Parlament han acordat també que cap directiu públic pugui cobrar més que un conseller i l'eliminació de les dietes d'alts càrrecs per assistir a consells d'administració.

Estructures d'Estat

A més, l'acord que permetrà que prosperi en comissió aquest dilluns mateix a la tarda la llei d'acompanyament pressupostari, també inclou 10 milions més per a muscular l'Agència Tributària de Catalunya de cara al combat del frau fiscal, però també en el camí per a construir la Hisenda pròpia que en cas de victòria independentista el 27-S pugui començar a fer-se càrrec de la gestió de tots els impostos i del pagament de les prestacions.

També es preveuen 700.000 euros per a impulsar l'Agència de Protecció Social, l'embrió del que ha de ser la Seguretat Social pròpia en cas d'independència. Pel que fa a les estructures d'Estat, el pacte rubricat aquest dilluns compromet el Govern a impulsar un pla director per a la Hisenda pròpia, l'elaboració d'un inventari de béns públics a Catalunya per preparar una eventual negociació de repartiment d'actius i passius amb Espanya, els plans per garantir les infraestructures crítiques, l'Agència de Protecció Social, la preparació de les autoritats de competència i regulació de mercats i un pla de seguretat nacional. Tot plegat estructures definides pel Consell Assessor per a la Transició Nacional.

Tot plegat, un pressupost “de transició nacional”, per preparar el terreny de cara a una eventual victòria independentista el 27-S. Això sí, el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, ha reconegut que la Hisenda pròpia no estarà llesta el 27-S, malgrat que sí que preveu que estigui prou avançada com perquè pugui garantir el cobrament dels impostos i el pagament de les prestacions. “Això ha de ser un no parar de fer coses. Estem segurs que en 9 mesos es pot fer molta feina”, ha afirmat el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull.

stats