Política 14/06/2018

Primàries per la República vol exportar la proposta de Jordi Graupera arreu de Catalunya

Neix una coordinadora per impulsar que la ciutadania esculli els alcaldables independentistes

Ot Serra
3 min
L'impulsor de Primàries per la República, Josep Manel Ximenis, en roda de premsa al Col·legi de Periodistes

BarcelonaEs constitueix Primàries per la República, una coordinadora que vol impulsar que arreu de Catalunya se celebrin primàries per escollir alcaldables independentistes. La idea és agafar el model que proposa el filòsof Jordi Graupera per a Barcelona i exportar-lo a tots els municipis, amb l'objectiu que els partits independentistes concorrin de manera unitària en una llista que voti la ciutadania en unes primàries. Un dels seus impulsors, Josep Manel Ximenis, ha presentat la iniciativa aquest dijous en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes acompanyat del mateix Graupera; el promotor de Primàries Reus, Lluís Gibert, i la impulsora de Mataró per la República, Mercè Feliu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ximenis ha assenyalat que aquesta idea és una manera d'"empoderar" la ciutadania i suposa una continuació de les consultes populars que van néixer a Arenys de Munt el 2013, el procés participatiu del 9 de novembre del 2014 i, finalment, l'1 d'octubre. "L'1-O és la culminació de tot aquest procés", ha subratllat, i ha considerat "essencial consolidar i ampliar la base a partir de processos participatius per aconseguir fronts comuns populars". La intenció és que els partits sobiranistes s'hi sumin, tot i que Ximenis ha apuntat que "no tot passa pels partits" i ha donat a entendre que la iniciativa pot tirar endavant sense que les formacions amb representació parlamentària o municipal s'hi afegeixin. Qui sí que hi dona suport és Demòcrates, que ha fet acte de presència a la presentació i ha obert una consulta a la militància perquè es posicioni. També hi donen suport Solidaritat i Reagrupament. La plataforma té previst celebrar una convenció a Granollers el 14 de juliol en què participin tots els actors implicats.

Ximenis ha explicat que diferents municipis estan buscant la manera de celebrar primàries i Graupera ha assegurat que fins a 14 localitats s'han posat en contacte amb ell interessant-se pel seu projecte, com Lleida, Terrassa i Sabadell, entre d'altres. Així, l'objectiu és que la coordinadors serveixi com a instrument per vehicular aquestes demandes, i en aquest sentit s'anirà treballant els pròxims dies. Ximenis ha apuntat que s'iniciaran els contactes amb les diferents formacions polítiques als municipis i també amb les entitats sobiranistes per tirar endavant la proposta. Serà un procés que s'haurà de veure com es compatibilitza amb les llistes unitàries que ja s'estan intentant gestar en alguns pobles i ciutats.

Feliu ha sigut contundent a l'hora de subratllar que és des dels municipis des d'on s'avança cap a la República, i aquesta tesi és la que defensa la coordinadora. Entre els seus eixos bàsics destaca complir el mandat de l'1 d'octubre i, especialment, treballar per fer efectiu el control del territori, un dels "errors" que va reconèixer Carles Puigdemont, tal com ha recordat Ximenis. A més, en el seu manifest afegeixen la necessitat de defensar el Parlament i el Govern des dels municipis.

Graupera torna a convidar Munté a les primàries

Preguntat per la voluntat de Neus Munté de "liderar una llista transversal" del sobiranisme a Barcelona, Graupera ha expressat que li sembla "fantàstic", però l'ha instat a sotmetre's a unes primàries. "No tinc cap problema a treballar per a un cap de llista diferent a mi sempre que es guanyi el seu lloc en unes primàries obertes", ha apuntat el filòsof. L'impulsor de les primàries a la capital catalana ha admès que les direccions dels partits tenen reticiències a l'hora de sumar-se a la iniciativa i les ha catalogat com les "últimes peces del dòmino". Ha posat èmfasi en ERC com la formació més contrària a concórrer de manera unitària amb la resta de forces independentistes.

stats