Política 18/07/2017

El Govern ajorna la decisió sobre la compra d'urnes per estudiar els diferents "itineraris" per fer-ho

Turull defensa que fins que no es completi el procés per disposar de les urnes no es presentarà i subratlla que les decisions sobre el referèndum les prendrà "tot el Govern"

Gerard Pruna
2 min
Primera reunió del nou Govern després del nomenament de tres consellers divendres

BarcelonaLa primera reunió del nou Govern després del relleu divendres de tres consellers ha arribat marcada per els urnes. Primer, perquè els consellers han analitzat "els diferents itineraris" per comprar-les tot i no prendre encara cap decisió. Segon, perquè mentre l'executiu estava reunit, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat obrir diligències contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs. Tot i ajornar-se la decisió sobre les urnes, Turull ha assegurat que finalment les urnes hi seran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la setmana passada des del Govern s'apuntava que aquest dimarts el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, es mostrarien predisposats a fer-se càrrec de la compra d'urnes, finalment –després del canvi d'executiu i un cop Vicepresidència ha assumit oficialment aquest matí les competències en processos electorals– només s'han estudiat possibilitats.

En la seva primera roda de premsa com a portaveu de l'executiu, Turull ha explicat que el Govern ha analitzat i compartit aquest dimarts els "diversos itineraris per disposar de les urnes" però no ha pres cap decisió, de manera que ha dit que comunicaran la decisió definitiva quan calgui. Turull sí que ha assegurat que qualsevol pas es farà "en el marc de la llei i de la legislació vigent".

El conseller de Presidència ha justificat l'hermetisme amb què el Govern vol afrontar la compra d'urnes perquè davant el "setge" de l'Estat l'executiu ha decidit gestionar la informació directament i donar-la en el "millor moment per al servei de la causa i de l'objectiu". En aquesta línia, ha remarcat que tampoc el govern espanyol explica com ho farà per impedir el referèndum i només llança "perdigonades", com ara quan el delegat del govern espanyol, Enric Millo, no descarta que l'Estat convoqui eleccions a Catalunya.

Pel que fa a la pressió de la CUP, que aquest mateix dimarts ha reclamat que es faci ja la compra de les urnes, Turull ha respost als cupaires que si volen qualsevol informació només han de demanar-la al grup parlamentari de Junts pel Sí o al Govern. A més, s'ha mostrat convençut que no hi haurà problemes, perquè l'objectiu comú entre el Govern i la CUP és que l'1-O es voti.

Decisions col·legiades

La reunió d'aquest dimarts ha servit també per evidenciar que a partir d'ara tot el Govern es farà coresponsable de qualsevol decisió que tingui a veure amb el referèndum. "La novetat és que decisions importants que podria prendre un conseller o consellera, les prendrà tot el Govern. Qualsevol pas important serà compartit pel Govern", ha apuntat Turull, que sí que ha subratllat que després sempre hi ha algú que les executa.

Turull també ha explicat que en els propers dies es reunirà l'organisme de coordinació de referèndum, del qual formen part Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, el secretari de Govern, Víctor Cullell, i el secretari general de la Vicepresidència, Josep Jové. Una reunió a la qual, en aquesta ocasió, també assistiran el mateix Turull i el conseller de Justícia, Carles Mundó.

stats