Política 04/06/2014

Elionor: ni princesa, ni comtessa, ni duquessa, ni senyora a Catalunya

Els alcaldes de Girona, Cervera, Montblanc i Balaguer mostren la seva reticència que la filla del príncep Felip hereti i utilitzi els títols que el futur rei ha ostentat fins ara a Catalunya

Francina Bosch
3 min

BarcelonaQuan Felip de Borbó sigui proclamat rei davant les Corts, previsiblement d'aquí 15 dies –el 18 de juny–, la infanta Elionor, la seva filla gran, passarà a ser l'hereva del tron i princesa d'Astúries. El que no està tan clar és si la primogènita de Felip podrà fer ús tranquil·lament dels títols nobiliaris que, fins ara, ha ostentat el seu pare a Catalunya: príncep de Girona, comte de Cervera, duc de Montblanc i senyor de Balaguer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres, i en declaracions a 'El món a RAC 1', els alcaldes de les quatre ciutats, Carles Puigdemont (Girona), Ramon Royes (Cervera), Josep Andreu (Montblanc) i Josep Maria Roigé (Balaguer), han mostrat la seva reticència a reconèixer els títols respectius a Elionor i s'han postulat clarament perquè la filla de Felip no en facin ús, si bé no correspon directament als respectius ajuntaments retirar-li el títol.

Princesa de Girona

"El títol el té igualment, vulguem o no vulguem; una altra cosa és si considerem, des de Girona, que ha de fer ús d'aquest títol sense que existeixi un consens polític i social a la ciutat que ho demani", ha dit Carles Puigdemont (CiU), que ha assegurat que l'Ajuntament no farà cap pas per demanar a la princesa que utilitzi el títol, sinó tot el contrari.

De fet, Puigdemont ja va alertar dilluns, el mateix dia de l'abdicació del rei, que "Elionor no compta amb el suport majoritari del ple per ser reconeguda princesa de Girona". L'alcalde, que va convocar d'urgència tots els portaveus consistorials dilluns mateix, va explicar que el ple no té potestat per donar o treure aquest títol, però sí que podria aprovar un posicionament polític –a través d'una moció, per exemple– expressant que la ciutat no vol que la princesa faci ús del títol.

Comtessa de Cervera

"La monarquia és una institució desfasada i anacrònica en ple segle XXI", ha considerat Ramon Royes (CiU). L'alcalde ha recordat que que la casa reial "és la màxima representació de l'estat espanyol, amb el qual nosaltres ens sentim molt maltractats des de fa molt temps", i ha subratllat que l'Ajuntament està pel dret a decidir i "el procés cap a la independència de Catalunya".

Royes (CiU) ja va advertir ahir que el títol de comte que ostenta Felip de Borbó "no serveix per a res" i que els veïns de la ciutat hi són "indiferents", alhora que va avançar que el consistori vol demanar –a través d'una moció o d'una consulta ciutadana– a la casa reial que hi renunciï perquè és un privilegi atorgat per Pere III al segle XIV i, per tant, ''és d'una altra època''.

L'alcalde traslladarà demà dijous aquesta voluntat de presentar una moció o convocar una consulta ciutadana a la junta de portaveus de la Paeria per tal de tractar el tema al proper ple municipal.

Duquessa de Montblanc

"Aquests títols es van abolir amb el decret de Nova Planta, i no s'ha derogat mai, el decret de Nova Planta, així que preferiríem que ens deixin estar amb aquest tema, i anar avançant cap a la consulta del 9 de novembre", ha subratllat Josep Andreu (ERC).

L'alcalde ja va advertir ahir que Montblanc no se sent "identificat" amb el príncep Felip i va insistir que a la ciutat li és "indiferent" si el ducat es traspassa a la seva filla. L'alcalde va avançar que, si cal, tornaran a aprovar una moció per demanar que la casa reial no utilitzi el títol de duc de la vila.

L'abril del 2013 el ple municipal va aprovar una moció que demanava a Felip de Borbó que no utilitzi el títol de duc de Montblanc, ja que mai s'ha consultat els ciutadans del municipi sobre aquest fet. La proposta es va traslladar a la casa reial però el consistori encara no ha rebut cap resposta.

Senyora de Balaguer

"No ens sentim representats per aquest títol i els ciutadans de Balaguer som ciutadans lliures i no som subordinats de ningú", ha remarcat Josep Maria Roigé (CiU), alhora que ha considerat que, "avui en dia, aquest títol no representa la realitat ni política ni social de la ciutat".

El ple de Balaguer va aprovar l'abril del 2013 una moció d'ERC en contra d'aquest títol nobiliari, amb els vots a favor de CiU i ICV, l'abstenció del PSC i el rebuig del PP. El text demanava al príncep que renunciés al títol i que no l'usés fins a la renúncia.

stats