Política 17/07/2015

L'objectiu de la candidatura unitària és transmetre que "l'independentisme és transversal i polièdric"

"Hem aconseguit recuperar la il·lusió i hem posat sobre la taula l'excepcionalitat del 27-S. És molt gros, el que estem a punt de fer". 'El món a RAC1' conversa amb Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Jordi Sànchez, Josep Rull i Marta Rovira

Ara
4 min
Raül Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals

BarcelonaLa candidatura unitària vol transmetre que "l'independentisme és transversal i polièdric". Aquest és el missatge comú que Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Jordi Sànchez, Josep Rull i Marta Rovira han llançat als micròfons d''El món a RAC1', que aquest divendres ha conversat amb tots ells.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Raül Romeva: "L'important no són les cares, sinó el missatge"

Romeva, cap de llista de la candidatura unitària, ha remarcat que "estem davant d'un escenari incert. No ho tindrem fàcil, i no ens ho posaran fàcil. Però el cost de no intentar-ho seria molt alt", ha remarcat. "[Les del 27-S] no són unes eleccions normals [...] Som més a prop d'un referèndum que d'una campanya electoral normal". Romeva ha insistit que la candidatura unitària "no va de persones, sinó d'oportunitats", i ha remarcat que "no és una llista de noms, sinó d'una papereta, la del 'sí'". "Que jo estigui al davant és circumstancial. L'important no són les cares, sinó el missatge". Romeva també ha volgut expulsar el fantasma de l'aïllament i ha assegurat que "ningú pot afirmar que Europa mai reconeixerà Catalunya. És mentida, d'entrada". Tot i que ha matisat: "Tampoc es pot afirmar el contrari, compte". I ha conclòs: "A Europa he sentit moltes veus que diuen 'no us entenc, però teniu dret a fer-ho, i, quan ho feu, haurem de respectar el resultat que surti'".

Carme Forcadell: "Il·lusió, responsabilitat i compromís"

La número dos de la llista unitària, Carme Forcadell, ha definit l'essència de la candidatura amb tres paraules: "Il·lusió, responsabilitat i compromís". Forcadell ha revelat que se li va demanar que formés part de la llista "a Palau", i ha assegurat que per a ella és "un honor poder ser aquí". "És un compromís que assumim amb la màxima il·lusió [...] Tots junts podem aconseguir allò que tants catalans abans que nosaltres han somniat". Forcadell ha fet una crida a "deixar de banda les desavinences personals" i a fer una "campanya en positiu" en la qual "s'expliqui molt bé que la independència és una eina per aconseguir els beneficis de tenir un estat propi". "Anem a votar allò que no vam poder votar el 9-N", ha conclòs.

Muriel Casals: "És molt gros, el que estem a punt de fer"

Muriel Casals, número tres de la llista, ha assegurat que està "il·lusionada i, alhora, espantada" amb el repte. "És molt gros, el que estem a punt de fer". Sobre la campanya electoral, Casals ha assegurat que Artur Mas i Oriol Junqueras –que ocuparan les posicions quatre i cinc de la llista– han ser "molt visibles" perquè "són els líders polítics que ens han portat on som". L'expresidenta d'Òmnium Cultural també ha subratllat que l'Onze de Setembre d'enguany ha d'estar "carregadíssim d'il·lusió", perquè "estarem a les portes d'anar a expressar que aquesta vegada sí, ho farem".

Casals també ha estat entrevistada a 'Els matins de TV3', on ha explicat la renúncia a la llista sense polítics plantejada per Òmnium a la qual donaven suport l'ANC, ERC i la CUP. "Quan diem que donem suport a aquesta idea d'una llista sense polítics ho diem amb el benentès que des d'Òmnium al que donem suport és a la unitat i el consens", ha dit Casals. Després de la negativa de CDC, aquesta opció "ja no té consens", ha dit. Pel que fa a la possibilitat que no es convoquessin eleccions per al 27-S, Casals ha assegurat que el que es va plantejar va ser "més que això, que si no ens posem d'acord, ens carreguem el procés".

Josep Rull: "Tenim una oportunitat històrica, no la podem desaprofitar, i no ho farem"

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha admès que la configuració d'una llista unitària "ha sigut un procés complex, però finalment ens n'hem sortit". En aquest sentit, ha assegurat que "presentem un instrument complet per guanyar el 27-S", i ha rematat: "Tenim una oportunitat històrica, no la podem desaprofitar, i no ho farem". El convergent ha subratllat la "generositat" de tots els actors per acabar conformant la candidatura, i ha afegit: "Gent que pensa molt diferent aconsegueix donar-se la mà per un mateix objectiu". Rull també ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat, i malgrat que ha admès que "hi haurà costos de transició", ha assegurat que "seran raonables": "La farem en termes sòlids, raonables i amb seguretat jurídica".

Marta Rovira: "Tots plegats compartim que l'independentisme és transversal i polièdric"

La número 2 d'ERC, Marta Rovira, ha assegurat que el principal element cohesionador de la candidatura unitària és que "tots plegats compartim que l'independentisme és transversal i polièdric [...] Aquesta voluntat ha de quedar reflectida a la candidatura". Sobre la línia d'actuació del nou govern, en cas que la llista més votada sigui la unitària, Rovira ha remarcat que "és fonamental que acordem les prioritats socials en aquest procés de transició", i ha afegit: "Serà un dels eixos clau del govern de concentració".

Jordi Sànchez: "Hem aconseguit recuperar la il·lusió i hem posat sobre la taula l'excepcionalitat del 27-S"

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha admès que els noms de Romeva, Forcadell i Casals per encapçalar la llista unitària "apareixen per sentit comú". De Forcadell i Casals n'ha destacat la "potència", i de Romeva ha dit que "és un nom que vol trencar les fronteres en les quals alguns ens volen encasellar". En aquest sentit, ha assegurat que "la credibilitat que aporten els noms que integren la llista és imprescindible", i és el que, segons Sànchez, "converteix en excepcional" la candidatura unitària. "Hem aconseguit recuperar la il·lusió i hem posat sobre la taula l'excepcionalitat del 27-S". El president de l'Assemblea també ha admès que "és evident que l'Estat farà la feina que ha de fer, i no ens posarà catifes vermelles. Però nosaltres hem d'estar tranquils, ho tenim a les nostres mans". En la mateixa línia, ha assegurat que Rajoy "no pot aturar la força de la mobilització ciutadana", i "d'aquí ve la seva por", ha conclòs.

stats