Política 25/07/2015

Procés Constituent decideix avui si s'integra a Catalunya Sí que es Pot

La formació que lideren Teresa Forcades i Arcadi Oliveres va reclamar primàries i independents de pes com a condicions per afegir-se a la candidatura de confluència

Laia Vicens
3 min
Un moment de l'assemblea de diumenge de Procés Constituent / ACN

BarcelonaProcés Constituent, el partit que van impulsar la monja benedictina Teresa Forcades i l'economista Arcadi Oliveres, decideix avui en una assemblea extraordinària si se sumen o no a Catalunya Sí que es Pot, la candidatura de confluència d'ICV, EUiA i Podem per al 27-S. Per què no s'han decidit fins ara?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'aval de les bases per teixir l'aliança

Des del passat 14 de juny Forcades té l'aval per integrar-se en una confluència de l'esquerra alternativa. Una aliança, això sí, que Procés Constituent sempre ha plantejat amb la CUP a dins. En aquella assemblea a Terrassa, un 73% dels membres de Procés Constituent (366 vots dels 501 que van participar) van donar suport al document de Forcades. La proposta dels crítics (Constituents per la Ruptura), que defensava aliar-se exclusivament amb la CUP, va rebre el 22% dels suports, 114 membres.

Aquell dia, Forcades va insistir en ser la cap de llista d'una candidatura que ja ha anat per feina i aquesta setmana ha entronitzat Lluís Rabell, president de l'Associació de Veïns de Barcelona, com el candidat. En una carta que havia enviat als militants uns dies abans de l'assemblea va mostrar-se decidida a ser candidata i va insistir que la seva proposta estava "oberta a totes les formacions polítiques".

Pressions de la CUP perquè s'allunyin de Podem

Després de l'aval dels militants a integrar-se a Catalunya Sí que es Pot, que aleshores no tenia nom, la CUP va seguir pressionant Procés Constituent perquè s'allunyi de l'aliança Podem-ICV-EUiA i s'acosti a la "confluència estratègica" que vol liderar la CUP. Segons els cupaires, el partit que lidera Pablo Iglesias pretén "la submissió dels catalans a les lleis de l'estat espanyol".

Segons va dir el diputat de la CUP Quim Arrufat, Procés Constituent "no hi pinta res" a la confluència entre Podem i els ecosocialistes.

Principi d'acord programàtic

Tot i que s'han esforçat per remarcar que l'acord per anar plegats al 27-S no estava tancat, Procés Constituent sí que va acordar un document programàtic amb la resta de forces. Aquest principi d'acord plantejava una pla de xoc contra l'emergència social i el compromís ferm amb un procés constituent que no se supedités a la legislació i els calendaris electorals espanyols encara que aspirava, també a forçar canvis a nivell estatal.

Les condicions: independents i primàries

Quan Catalunya Sí que es Pot ja s'havia presentat oficialment, Procés Constituent va anunciar les seves condicions per afegir-s'hi. En una roda de premsa a la Nau Ivanow aquesta mateixa setmana van reclamar una presència "en llocs preeminents" de la candidatura d'independents –que no siguin "només estètica"– i persones "que representen la veu i el lideratge de lluites socials", i que la confecció de la llista es faci a través d'un procés de primàries.

A més, Procés Constituent va posar sobre la taula la necessitat de garantir "la regeneració democràtica", incloent-hi "processos de deliberació" i "presa de decisió" en assemblees i espais col·lectius constituïts "des de baix". Una altra de les seves demandes és que es comenci a pensar com s'estructuraria el futur grup parlamentari, i per això demanen un òrgan de coordinació de les forces de confluència.

El paper d'Arcadi Oliveres

Enmig de les negociacions, Catalunya Sí que es Pot va barallar el nom d'Arcadi Oliveres, fundador de Procés Constituent, per ser el candidat. Encara que tenia l'aval de la seva formació, Oliveres va acabar descartant ser el cap de llista per la seva edat -té 70 anys- i per la seva "falta d'habilitat política".

"O tots, o molts, o cap"

En una assemblea extraordinària a Cornellà avui mateix Procés Constituent decidirà si s'afegeix o no a la candidatura Catalunya Sí que es Pot, on segur que no hi serà la CUP. Ja fa setmanes que Forcades va dir que si no és possible una candidatura unitària de l'esquerra independentista, on per tant també hi fos la CUP, Procés Constituent no s'aliaria només amb una força i Procés Constituent es presentaria en solitari. "O tots, o molts, o cap", diu l'entorn de Forcades, que ja va anunciar que "el més important és que l’esquerra rupturista no anem al 27-S barallats".

stats