01/07/2015

Procés Constituent veu ara més difícil un pacte amb ICV, EUiA i Podem

3 min
Albano Dante Fachin, candidat de Podem el 27-S, amb Pablo Iglesias i Gemma Ubasart  al míting que la formació va fer dijous passat a Badalona.

BarcelonaLa presència de Pablo Iglesias divendres a la seu d’ICV va escenificar una voluntat d’entesa amb la formació liderada per Joan Herrera i Dolors Camats que s’ha de concretar en una candidatura de confluència el 27-S i un pacte per anar de bracet als comicis generals. Hi ha coincidència en el “diagnòstic” de l’escenari polític -com va dir Herrera davant d’Iglesias-, però l’acord per fer una llista conjunta a Catalunya no està tancat, ni de bon tros. Hi ha almenys dues qüestions capitals que impedeixen als quatre participants en les converses (ICV, EUiA, Podem i Procés Constituent) validar el projecte. La primera i més rellevant és la tria del candidat i el repartiment de quotes en la llista, tal com detallen fonts coneixedores de les negociacions a l’ARA. El segon escull és programàtic: no hi ha una entesa definitiva sobre la calendarització del dret a decidir. Procés Constituent vol posar data a un referèndum d’independència, una exigència que per ara no ha trobat complicitats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La possibilitat que algun soci es despengi de la candidatura d’esquerres ja és una opció real. “De Podem i ICV ens en anem allunyant”, exposen des de Procés Constituent per radiografiar la negociació. A Teresa Forcades i al moviment que lidera no els ha agradat que ICV i Podem escenifiquessin una entesa bilateral divendres amb la roda de premsa conjunta d’Herrera i Iglesias, un malestar que la CUP ja ha explorat amb una opa a la plataforma de la monja benedictina (vegeu la peça de la dreta). I al malestar per les formes s’hi han afegit les diferències programàtiques en la qüestió nacional i el veto que la resta de socis plantegen al lideratge de Forcades. Per tot això, Procés Constituent ja mostra reticències a assolir un acord amb ecosocialistes, EUiA i Podem per als comicis de la tardor.

Forcades ha defensat en públic que el seu projecte passa per obrir un procés constituent català, de base popular, que inclogui un referèndum per la independència, un trajecte que s’hauria de definir en un període mínim de dos anys. Quan la plataforma de la monja benedictina ha exigit calendaritzar el referèndum per definir el full de ruta, no ha trobat un compromís ferm. Forcades -que ja és a Barcelona després de l’experiència a la Flotilla de la Llibertat- no està disposada a cedir en la carpeta nacional, un desacord que els socis minimitzen.

Recels per la tria de Coscubiela

Les negociacions passen aquesta setmana per una fase d’anàlisi, un compàs d’espera reclamat per les parts, tenint en compte els moviments dels últims dies. ICV va anunciar divendres la intenció de presentar com a candidat Joan Coscubiela -exdirigent de CCOO i diputat al Congrés-, cosa que implica un pas enrere d’Herrera però que igualment ha incomodat Podem. “Entenem que hi ha necessitat de canvi. Aquests dies, quan vaig pel carrer, la gent em transmet il·lusió, i hi ha aquesta demanda de fem-ho tot nou”, va exposar ahir a La Xarxa Albano Dante Fachin, el candidat de Podem el 27-S. Li havien preguntat per l’aposta que ICV ha fet per Coscubiela i se li va entendre tot. Podem no ha posat cap veto en les negociacions, però la formació admet la sorpresa per la tria del diputat. Algunes veus apunten que s’hauria entès millor com a segell renovador la promoció de l’eurodiputat Ernest Urtasun. Per la seva banda, EUiA ha plantejat com a cara visible per a la llista Joan Josep Nuet, que el mateix Iglesias havia definit com a “llop vell de la política” en una entrevista a Público i Crític.

Les forces que participen en les converses pretenen que el cap de llista del 27-S sigui una figura independent, que permeti acomboiar les diferents sensibilitats de la candidatura. Però la complexitat per trobar una figura de consens que jugui el mateix paper que Ada Colau a Barcelona el 24-M -ja s’han descartat diversos noms, del món acadèmic i l’activisme- fa que Podem pensi a postular Albano Dante Fachin com a solució final. La projecció demoscòpica dota de força el partit d’Iglesias en les negociacions.

La CUP fa una opa al moviment de Forcades

El diputat de la CUP Quim Arrufat va pressionar ahir Procés Constituent perquè s’allunyi de l’aliança que estan impulsant Podem, ICV i EUiA per al 27-S i s’apropi a la “confluència estratègica” que vol liderar la CUP. Arrufat va recordar al moviment de Teresa Forcades que, després de la visita de Pablo Iglesias, ha quedat clar que Podem pretén la “submissió dels catalans a les lleis de l’estat espanyol”. “Interpel·lem l’actor que sembla que no hi pinta res, Procés Constituent, que va néixer per aconseguir una majoria àmplia que proclami la independència i iniciar un procés constituent”, va exposar Arrufat. Els esculls constatats per Procés Constituent en les negociacions amb ICV, EUiA i Podem poden fer replantejar els acords presos en l’assemblea del 14 de juny.

stats