DRET A DECIDIR
Política 14/07/2014

Procés Constituent participarà en la V de la Diada al costat de l’ANC

L'any passat va encerclar 'la Caixa' al marge de la Via Catalana i aquesta vegada serà al traçat oficial davant del Deutsche Bank

Josep Gudiol
2 min
El Procés Constituent (PC) enguany pretén posar l’accent en el contingut social a l’estat propi per Catalunya.

BarcelonaLa Diada del 2013, la de la Via Catalana organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Procés Constituent (PC) es desmarcà del recorregut oficial. En un acte que volia vincular reivindicació nacional i social optà per encerclar la seu central de La Caixa a la Diagonal. Els acompanyaren dirigents nacionals d’ICV i EUiA, que es dividiren entre els que participaven en l’encerclada i els que anaven a la Via. Aquest any, a pocs mesos del 9-N, que té el suport de la plataforma que lideren la monja Teresa Forcades i l’economista Arcadi Oliveres, matisen l’estratègia. Estaran plenament al costat de l’ANC, però posant l’accent en el contingut social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, se sumaran a la V que pretén omplir la Gran Via i la Diagonal. El PC ocuparà un dels trams però marcant perfil. En concret, es concentraran a Diagonal a la cantonada amb els Jardinets de Gràcia, just davant la seu del Deutsche Bank. Segons expliquen a l’ARA i tal com acordaren els seus nuclis dissabte, la intenció és tenir una “identitat pròpia” i denunciar el poder financer i el seu paper en les polítiques econòmiques actuals, les polítiques de la troica i la naturalesa antidemocràtica de la UE. Per fer notar que no es tracta “de la independència i res més”, es volen fer visibles davant el principal banc d’Alemanya.

Procés vol mostrar el compromís amb l’èxit de la V. La idea té el vistiplau de l’ANC, que veu adequada la protesta davant el banc. L’any passat l’entitat es va desentendre de l’encerclada de La Caixa i només va donar empara als trams del recorregut oficial de la Via. La participació de PC en la V es farà pública després que Carme Forcadell presenti oficialment els actes.

La CUP també serà a la V

L’any passat PC va reunir 4.000 persones que a les 17.14 van envoltar CaixaBank. Aquest cop esperen atreure a la V moviments socials i col·lectius en contra de les retallades en la sanitat i la justícia o a favor de l’educació pública, entre d’altres. L’any passat la CUP va ser a la Via però es va manifestar a Barcelona quan es va acabar. Aquest any serà a la V però també “amb una idea pròpia” que farà pública aviat.

A l’assemblea de dissabte de PC, que aprovà per àmplia majoria participar en la Diada de la mà de l’ANC, també es debaté què cal fer si l’Estat veta la consulta el 9-N. S’advocà per promoure la desobediència i alguns, com el catedràtic de la UPF Vicenç Navarro, van defensar una vaga general per respondre al veto al dret a decidir dels catalans.

Rull crida a ser valents per treure urnes el 9-N

“Hi ha marge per posar les urnes si hi ha valentia política”, va assegurar ahir el secretari d’organització de CDC, Josep Rull, que, davant aquells que asseguren que no hi haurà consulta, va advertir que els poders públics i la mobilització la faran possible. En una conferència a Girona, el dirigent va alertar que el pròxim 9 de novembre “pot ser el dia en què l’estat espanyol consolidi la seva democràcia o el dia de la seva vergonya democràtica” i va lamentar que fins ara l’única resposta que ha rebut Catalunya de l’Estat ha sigut la d’atiar el discurs de la “por”.

stats