Política 20/04/2012

El professor Carles Boix reclama "un nou acord federal" espanyol en un article al 'Financial Times'

L'article proposa que el govern espanyol torni a absorbir les autonomies, excepte les "nacions històriques"

Acn / Ara
2 min
Fragment de l'article de Carles Boix a 'Financial Times'

Barcelona"Aquesta situació demana a crits un nou acord federal", diu Carles Boix, professor català de la Universitat de Princeton i col·laborador de l'ARA, en un article publicat aquest divendres al 'Financial Times'. El docent proposa que el govern espanyol absorbeixi de nou la majoria de les autonomies, tret d'aquelles "nacions històriques", com Catalunya, que suporten la majoria dels programes de transferència i comencen a estar exhaustes. "El sistema regional es basa en enormes transferències fiscals", explica Boix, que compara l'aportació de Catalunya a l'Estat (9% del PIB) amb els elevats recursos que rep la comunitat d'Extremadura de l'administració central (18% del PIB). Boix diu que la situació és "extremadament distorsionant" i posa de relleu que la despesa catalana per càpita en salut és un 15% inferior a la mitjana de l'estat espanyol. Per contra, les regions que més reben són les que més "malgasten". Segons el docent català, un de cada quatre andalusos treballa per al seu govern regional, mentre que només ho fa un de cada deu dels qui viuen a les regions que més transferències fiscals aporten.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'article posa de relleu també les decisions que ha pres el govern català en matèria d'ajustaments econòmics. "Per desenvolupar una agenda de reformes creïble, el govern (espanyol) ha de revisar el seu pressupost", diu Boix, que proposa al govern de Mariano Rajoy "retallar els salaris dels funcionaris públics, congelar les pensions, retardar l'edat de jubilació i fer les prestacions per desocupació més flexibles". A més, Boix demana introduir "mecanismes de mercat" al sistema sanitari i "deixar de castigar els únics sectors que podran treure el país de la crisi".

"La crisi d'Espanya és estructural i exigeix una àmplia reforma", assegura el professor de la Universitat de Princeton. Boix es mostra desconfiat amb les mesures del govern de Rajoy per modernitzar el mercat laboral. "Són insuficients per crear llocs de treball", diu. El text demana també una "revisió" del sistema educatiu espanyol i posa sobre la taula la necessitat de reforçar les lleis.

Finalment, Carles Boix explica tres motius pels quals creu que els mercats "castiguen" el govern de Mariano Rajoy. En primer lloc, el retard en la presentació dels pressupostos" per evitar ser penalitzat a les eleccions andaluses". En segon lloc, l'exigència del govern espanyol a la UE per flexibilitzar el límit de dèficit pactat. I en tercer lloc, la proposta de "pressupost fiscal imprudent que eludeix la reforma reguladora real i posa Espanya en un camí populista perillós".

stats