Política 02/09/2022

La pròxima patata calenta entre Junts i ERC al Parlament: què passa amb els sis assessors de Borràs?

Ciutadans ha registrat un escrit a la mesa exigint que es revoquin els nomenaments

3 min
Reunió de la mesa del Parlament d'aquest dijous

BarcelonaAmb la suspensió definitiva de Laura Borràs per part de la mesa no s'acaba la polèmica. Continua per la via judicial, a l'espera de com es resol el judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la presidenta del Parlament, i també s'espera que arribi a la taula del Tribunal Constitucional quan ella hi presenti un recurs d'empara. Però és que al Parlament encara hi ha molts assumptes a resoldre, i la pròxima patata calenta entre Junts i ERC serà decidir què passa amb els sis assessors de la presidenta. La seva continuïtat està en mans de la vicepresidenta primera, Alba Vergés (ERC), que substitueix Borràs de forma interina. JxCat defensa que no se'ls faci fora, tot i que la presidenta tingui suspeses les funcions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La qüestió no pot quedar gaire temps en pausa perquè Ciutadans ja ha registrat un escrit a la mesa exigint la "revocació dels nomenaments dels assessors de presidència" nomenats per Borràs en virtut del seu càrrec. "Sol·licitem que les revocacions tinguin la mateixa data d'efectes que el de la suspensió de Borràs, el 28 de juliol", reclamen. Segons el portal de Transparència del Parlament, hi ha sis càrrecs afectats: un cap de gabinet i un adjunt al cap de gabinet, un assessor (n'hi havia dos, però l'altre ha deixat la plaça vacant recentment per anar a treballar a Vicepresidència del Govern), un responsable de gestió i dos tècnics assessors. Les seves retribucions estan entre els 3429 euros mensuals i els 6.306. En total, 26.000 euros mensuals.

Segons informen des del Parlament, si Borràs hagués estat cessada els seus càrrecs de confiança també haurien cessat amb ella, però la situació de suspensió de la presidència és inèdita, i tothom ho deixa en mans de Vergés, que de moment no s'ha pronunciat al respecte. Fonts parlamentàries consultades per l'ARA apunten que tots sis podrien ser destituïts i Vergés tindria potestat per nomenar altres persones de la seva confiança. No obstant això, fonts de JxCat opinen el contrari. "Mentre la presidenta no plegui, continuen com a assessors, acatant el marc legal vigent", diuen. Justament els republicans han insistit a Borràs en la necessitat de nomenar un substitut i evitar la interinitat en el càrrec, que comporta situacions com aquesta. Les mateixes veus no tenen clar encara quines funcions tindrien en els seus llocs de treball aquests assessors si Borràs no hi és. Ara bé, fonts pròximes a la mesa expliquen que tots ells han acudit aquesta setmana al Parlament, en dies diferents, per treballar.

Discussions a la mesa

Mentre Cs exigeix a la mesa que es pronunciï, el PSC ho deixa en mans de Vergés. Fonts socialistes expliquen que saben que la situació dels assessors "s'està discutint", però ho consideren una qüestió "domèstica" de la vida interna del Parlament que ha de quedar "en mans de la mesa". Per la seva banda, fonts dels comuns asseguren que en la reunió de portaveus de dijous van demanar precisament què passaria amb aquests sis assessors, però no van obtenir resposta. "Vergés ha de decidir quines funcions tenen, si continuen o no, i en cas que continuïn, què fan. El que no pot ser és que no facin res", subratllen. Per la seva banda, veus de l'equip de Borràs asseguren que desconeixen el seu futur immediat i no els ha arribat com es podria resoldre la situació, insistint que han estat centrats en intentar evitar la situació d'"indefensió" en què s'ha trobat la presidenta.

stats