Política 15/06/2017

El PSC recomana als seus regidors que no col·laborin amb el referèndum i protegeixin els funcionaris

Si el Govern demana als ajuntaments la seva col·laboració, els socialistes aconsellen que s'exigeixi la petició per escrit i es consulti el secretari del consistori abans d'actuar

Marc Toro
2 min
El líder del PSC, Miquel Iceta, entre Àngel Ros i Núria Parlon.

Barcelona"No participarem en un referèndum d'aquestes característiques, ni prestarem suport polític o col·laboració institucional als que pretenguin organitzar-lo". Aquesta és la posició oficial del PSC davant de la consulta sobre la independència que el Govern ha anunciat per al dia 1 d'octubre. L'afirmació s'inclou en un document que el partit va enviar aquest dimecres a la tarda a tots els seus grups municipals i que inclou tot un seguit d'instruccions sobre com actuar davant del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text, avançat per 'El Periódico' i al qual ha tingut accés l'ARA, aconsella que si el Govern demana la col·laboració dels ajuntaments per tirar endavant la votació s'exigeixi la petició "de manera oficial i per escrit" i signada pel responsable que correspongui. Afegeix, a més, que "abans de prendre qualsevol decisió" es demani un "informe escrit i signat" pel secretari municipal. L'últim punt del document crida els regidors del PSC a protegir el funcionariat "per tal que no se'ls exigeixi que col·laborin amb cap iniciativa que no tingui cobertura legal (en l'exercici de les funcions públiques)".

El PSC donarà autonomia als municipis en el referèndumFonts de l'executiva del PSC expliquen que aquest document no és més que un "vademècum" de com el partit creu que s'hauria d'actuar de cara a l'1-O, però que no s'imposarà cap directriu als grups municipals. "El càrrec electe es deu als seus votants i a la seva pròpia consciència", apunta un dirigent proper a Iceta, que afegeix que el partit no sancionarà ni expulsarà ningú que no segueixi la posició oficial del partit.

L'ARA ja va avançar a principis de maig que el PSC donaria autonomia a tots els seus alcaldes i regidors perquè decideixin com han d’actuar en funció de la realitat de cada poble o ciutat. "No traslladarem problemes als grups municipals. Sempre hem actuat amb flexibilitat i respectant les particularitats de cada municipi", asseguraven llavors des de la direcció. Això sí, tant en aquell moment com ara la posició oficial és molt clara: el partit és contrari al referèndum.

stats