Política 11/11/2012

El PSC denuncia davant la Junta Electoral un acte de Bozal sobre justícia

El Govern es defensa dient que la cita no és "electoralista" sinó purament "institucional"

Roger Mateos
2 min
La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal

BarcelonaEl PSC ha denunciat davant la Junta Electoral Provincial de Barcelona la previsió de celebrar el proper 19 de novembre, quan faltaran sis dies per a les eleccions al Parlament, l'acte institucional del Dia de la Justícia, que s'organitza anualment per guardonar determinats col·lectius de l'àmbit judicial i en el qual participarà la consellera del ram, Pilar Fernández Bozal. Els socialistes reclamen la suspensió de l'acte en aquestes dates, ja que consideren que vulnera la llei electoral perquè es fa coincidir la cerimònia amb la campanya per convertir-la en un acte electoral més, segons publica 'El País'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts del departament de Justícia han explicat a l'ARA que l'acte, convocat dimarts passat pel Govern, "no té res d'electoralista", sinó que tindrà un caire estrictament "institucional" i servirà per distingir el Col·legi de Procuradors de Tribunals i la junta del Col·legi de Notaris de Catalunya. La consellera Bozal té previst pronunciar un breu discurs, però "en cap cas" les seves paraules tindran un caràcter electoralista, han assegurat les mateixes fonts. La llei estableix que en període electoral està prohibit fer qualsevol acte organitzat o finançat pels poders públics que contingui "al·lusions" als assoliments del govern.

El Dia de la Justícia és una celebració que va instaurar el darrer govern de Jordi Pujol l'any 2002. Aquell any i el següent va tenir lloc un 23 de maig, però amb l'arribada del tripartit a la Generalitat va passar a celebrar-se a la tardor, entre setembre i desembre, sense una data fixa. L'any passat, l'acte va ser organitzat el 17 de novembre. Aquest any s'havia elegit el dia 19 de novembre per fer-lo coincidir amb "dates similars" a les d'edicions anteriors, segons fonts de la conselleria de Justícia.

Després que els socialistes registressin la denúncia divendres passat, la Generalitat té temps fins dimarts per presentar al·legacions davant la Junta Electoral. Precisament abans de la campanya, la Junta Electoral Central va estimar un recurs de l'oposició i va obligar a retirar uns vídeos institucionals del Govern per fomentar la participació, en considerar que no està permès cridar a votar, sinó que simplement s'ha d'informar els ciutadans sobre els procediments per exercir el dret a sufragi.

stats