POLÍTICA
Política 19/03/2013

El PSC diu ara que només avalarà una consulta amb la llei catalana si el govern espanyol hi dóna permís

Els socialistes signen 'in extremis' amb CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP l'esborrany de la llei de consultes sortit de la ponència parlamentària, però adverteixen que no pot servir per emparar una eventual consulta unilateral

M.colomer
2 min

BarcelonaEl PSC ha donat aquest dimarts una volta més a les seves condicions per sumar-se al consens pel dret a decidir, aquesta vegada per la llei catalana de consultes. Ara els socialistes adverteixen que no donaran per bona una consulta sobre el futur polític de Catalunya fent ús de la llei catalana que promou el Parlament si el govern espanyol no ho considera una eina vàlida i, per tant, no dóna permís perquè es faci amb l'empara de la llei pròpia. Així ho ha advertit el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, mentre els grups parlamentaris seguien reunits en el marc de la ponència conjunta per donar llum verda a la tramitació de la llei.

Després que Lucena amenacés de trencar el consens amb CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP per tramitar la llei, els representants socialistes en la ponència parlamentària, Ferran Pedret i Xavier Sabaté, han anunciat el seu aval al text que ara es començarà a tramitar al Parlament perquè esdevingui llei. Això sí, Lucena, com Pedret i Sabater, ha deixat clar que considera que la norma no és vàlida per consultar sobre el futur polític del país. Topen amb CiU, ERC i ICV, que sí que veuen la llei vàlida per consultar sobre qualsevol qüestió d'especial transcendència per al país, com ho seria el futur estatus polític.

"La impressió que tenim és que sobretot ERC, els més radicals, i CiU estan temptats de convertir aquesta llei de consultes en una llei unívoca per convocar de forma unilateral i al marge de la legalitat una consulta per la independència de Catalunya", ha asseverat Lucena en roda de premsa al Parlament. Les noves condicions del PSC afegeixen dificultat a la possibilitat d'enfortir el consens pel dret a decidir. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha deplorat que el PSC s'hagi desmarcat a última hora. Els republicans ho veuen com un nou intent del PSC per dilatar el procés pel dret a decidir. "Si és el cas, també ha de servir per consultar sobre el futur polític del país, només faltaria", ha advertit Rovira.

Majors de 16 anys i sense dret a veto

L'esborrany de llei de consultes que ha sortit de la ponència conjunta que s'ha tancat aquest dimarts al Parlament s'ha aprovat amb consens després que s'hagi acceptat la possibilitat que tinguin dret a vot els majors de 16 anys, i després que s'eliminés la capacitat de veto que s'atorgava al Govern i el president de la Generalitat quan la consulta fos promoguda per iniciativa popular. A més, també s'ha inclòs la demanda del PSC perquè la llei reguli també, al marge de les consultes referendàries, les altres formes de participació com enquestes o fòrums, com preveu l'Estatut. La CUP ja ha anunciat que esmenarà la llei per donar dret a vot a les persones immigrades. per cert, que la CUP té clar que ni aquesta llei ni cap altra servirà per fer la consulta en el marc espanyol, i només la veuen possible assumint la desobediència com a única via.

stats