HORITZÓ ELECTORAL
Política 10/10/2020

El PSC, disposat a mantenir l’aliança amb Units

Els d’Espadaler exploren un acord amb el PNC però Pascal defensa presentar-se en solitari

Marc Toro
2 min
Ramon Espadaler i Miquel Iceta en una imatge d’arxiu a l’hemicicle del Parlament.

BarcelonaQuan el 2017 el PSC i Units per Avançar van acordar presentar-se junts a les eleccions del 21 de desembre, dirigents dels dos partits es referien informalment a aquella l’aliança com una UTE (unió temporal d’empreses), l’acrònim utilitzat per les companyies que es fusionen per fer un projecte concret. L’objectiu polític de l’excepcional pacte entre els socialistes i la formació hereva d’Unió -que incorporava Ramon Espadaler com a número tres a la llista de Miquel Iceta- era oferir una papereta catalanista i no independentista en un moment de màxima polarització en l’eix nacional. L’empresa, que va permetre al PSC esgarrapar uns quants milers de vots de centredreta, es va repetir amb diverses candidatures a les municipals i va perdre una part del seu caràcter temporal. I ara, segons diverses fonts socialistes, els d’Iceta estarien disposats a allargar l’entesa de cara a les pròximes eleccions catalanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Creiem que l’espai del catalanisme moderat s’ha d’omplir i, si en aquests moments no és suficientment fort per anar per lliure, tornarem a aixoplugar-lo”, afirmen fonts de la direcció. Malgrat que la data dels comicis serà previsiblement el 14 de febrer i el PSC preveu aprovar el programa i tancar la seva llista electoral al desembre -el termini legalment establert s’acabaria a principis de gener-, l’opció de tornar a incorporar dirigents d’Units a la candidatura encara no s’ha abordat oficialment. El motiu: els d’Espadaler fa mesos que mantenen converses amb l’entorn de l’anomenat grup de Poblet, a partir del qual va sorgir el Partit Nacionalista Català (PNC), encapçalat per Marta Pascal, per explorar una confluència a les urnes.

Diferències en l’eix nacional

Fonts d’Units asseguren que les converses continuen però deixen clar que no hi ha cap “negociació” en marxa ni, per tant, cap acord. Pascal, de fet, allunyava aquesta possibilitat diumenge passat a La Vanguardia : “Ara com ara només ens plantegem anar en solitari”, va dir, i encara va afegir que l’objectiu del PNC era projectar-se “al marge d’altres partits”. Fonts coneixedores de les converses entre les dues formacions expliquen que el principal punt de desacord seria el projecte nacional: “Units per Avançar són més de Poblet, que era una cosa més àmplia que del PNC, que és més sobiranista”, afirmen. Altres fonts també apunten a un tema de lideratges. Així com Pascal confirmava fa una setmana la seva intenció de ser candidata, el dirigent d’Units i tinent d’alcaldia de Barcelona, Albert Batlle, ja s’havia postulat durant l’estiu per liderar una confluència de centre catalanista. Per tot plegat, uns quants dirigents del PSC consultats ja donen per fet que tornaran a compartir candidatura amb Units. “Ara mateix no tenim cap element per dir que no continuarem junts”, apunta un d’ells.

La direcció d’Units es reunirà dimarts per definir el mecanisme de designació dels seus candidats i debatre les “prioritats” i els “límits” de cara a possibles aliances. Fonts del partit no descarten cap opció però ara mateix només confirmen que es presentaran a les eleccions. ¿Si no hi ha nous acords ho farien sols? La fragmentació del seu espai polític a les urnes -incloent-hi, com a mínim, JxCat, el PDECat i el PNC- no ho aconsella. La UTE amb Iceta, en canvi, els garanteix representació.

stats