Política 15/12/2012

Navarro veu amb "preocupació" que CiU i ERC centrin les converses en la consulta

El líder del PSC tem que la pròxima legislatura estigui marcada per la "inestabilitat" i diu que "hi pot haver un acostament" amb el PSOE en el dret a decidir

Acn
2 min

MadridEl primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha afirmat aquest dissabte des de Madrid que la seva formació veu amb "preocupació" el fet que les converses entre CiU i ERC de cara a la pròxima legislatura se centrin només en la consulta sobre la independència de Catalunya. Segons Navarro, això "no correspon als interessos o les necessitats d'una part molt important del poble de Catalunya que està en una situació econòmica i social molt difícil". Navarro també ha destacat la "inestabilitat" amb què es pot trobar el pròxim govern de la Generalitat després que aquest divendres el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i el líder de l'oposició, Oriol Junqueras, no assolissin un acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Navarro ha fet aquestes manifestacions abans d'assistir al Consell Territorial del PSOE, que reuneix la direcció federal dels socialistes espanyols amb els seus barons. Un dels objectius de la trobada és debatre el model territorial que ha de defensar el partit en els pròxims anys, i s'espera que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, marqui les pautes per evitar divergències.

Les mirades estan posades en els socialistes catalans, que són els qui han forçat l'aparell estatal del partit a prendre posició mentre ha durat la campanya electoral a Catalunya. El PSC és partidari del "dret a decidir" mitjançant un referèndum "legal", un extrem que Alfredo Pérez Rubalcaba ha rebutjat explícitament cada vegada que se li ha preguntat. En canvi, el PSOE sí que ha apostat per fer aprofundir el gir federal i reclamar un canvi a la Constitució.

En declaracions als mitjans, Navarro ha afirmat que "hi pot haver un acostament" entre PSC i PSOE gràcies a l'aposta pel canvi de la Constitució i l'evolució cap a un model federal a nivell estatal. Amb tot, ha mantingut que el PSC és partidari de preguntar als ciutadans de Catalunya sobre el seu futur i l'encaix amb Espanya.

"És evident que a les eleccions vam fer aquesta proposta sobre el dret a decidir que és simplement que els ciutadans de Catalunya puguin opinar sobre el seu futur en relació a la resta d'Espanya" i "la nostra proposta serà sens dubte continuar amb relació amb la resta d'Espanya" però "amb una condició molt clara" perquè es faci aquesta consulta: "que sigui legal i acordada".

Navarro ha avançat que en la seva intervenció davant el Consell Territorial dirà a Rubalcaba que tan el PSOE com el PSC necessiten "connectar" amb la societat i "els ciutadans ens han de veure com un partit útil, un partit que té un perfil propi d'oposició i sobretot com un partit que és una alternativa a les polítiques de dretes que practiquen a Espanya Mariano Rajoy i a Catalunya Artur Mas".

stats