POLÍTICA
Política 20/11/2013

El PSC insta ERC a despenjar-se d'uns pressupostos "antisocials"

Els socialistes culpen CiU de l'increment del deute, consideren que el Govern va tard en la recuperació d'ingressos i critica que oculti d'on pensa treure 2.300 milions de vendes i privatitzacions

M.colomer / R.mateos
2 min

BarcelonaPressupostos "antisocials, que no garanteixen la cohesió social ni la recuperació econòmica", opacs, irreals i impossible de complir, de "supervivència" i "fets a la xamberga". Aquest és el resum de la intervenció del portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, per defensar l'esmena a la totalitat que els socialistes han presentat als pressupostos del 2014. I ha apel·lat directament a ERC perquè no doni suport als pressupostos. Més enllà del fet que els comptes s'hagin presentat a temps per primer cop des que governa Artur Mas, Lucena no hi ha vist massa més elements positius. La seva recepta és la següent: "Els pressupostos haurien de ser molt més agressius per la banda dels ingressos i molt més reformistes per la banda de la despesa"

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Maurici Lucena, la gestió pressupostària comandada pel conseller Andreu Mas-Colell es demostra "poc robusta". Ha culpat CiU del fet que el deute hagi passat de 34.000 milions el 2010 a 50.000 milions en l'actualitat. Els interessos del deute són les partides que més han crescut aquests anys i en un context de retallades socials. Això sí, ha valorat "molt positivament l'intent que fan d'augmentar ingressos", que és l'"única manera real de suavitzar el patiment" de les classes populars.

Pels socialistes catalans, els pressupostos del 2014 són opacs des del punt de vista que preveuen 2.300 milions en ingressos per venda de patrimoni i privatitzacions o concessions, sense concretar més. I no només això, sinó que ha criticat que mentre l'OCDE preveu un creixement de l'economia d'un 0,5%, el Govern treballa amb un pressupost que preveu créixer un 0,8%, cosa que demostra que, per Lucena, no són ni creïbles ni es podran complir. Així doncs, com proposa el PSC quadrar els números? Lucena no ho ha concretat, però sí que ha lamentat que el Govern hagi atacat els ingressos tard, que la recuperació de l'impost de successions per a les grans fortunes encara podria anar més enllà, que caldria fer reformes estructurals i una fiscalitat més progressiva. I ha fet una proposta: que el Govern faci un pressupost amb base 0 i s'acabin de completar amb acord multilateral de tots els partits catalans.

Rumbs contraposats

També ha acusat el govern que presideix Artur Mas d'haver fet canvis extrems de rumb en només tres anys. Així, ha retret a Mas-Colell que hagi passat de ser el "paladí de la baixada d'impostos a apujar-los gairebé tots en tres anys", que CiU hagi passat en tres anys de tenir el PP d'aliat a tenir ERC, un autèntic "Dragon Khan que fa molt difícil deduir quin projecte de país tenen". "CiU ha fet seva la frase de Grouxo Marx que diu aquests són els meus principis, i si no els agraden, en tinc uns altres", ha etzibat Lucena.

I mentre la despesa social s'ha situat a nivells del 2004, Lucena ha retret que s'hagin pressupostat 5 milions per al Circuit de Catalunya, un milió per al Diplocat i partides per al tricentenari, entre altres. Per tot plegat, ha reclamat: "Entre manifestació i manifestació, governin". Mas Colell ha deplorat la "incoherència" i la manca de propostes dels socialistes catalans, als quals ha recomanat que facin un cop d'ull a la seva gestió econòmica durant els set anys de tripartit, i l'ha advertit: "Commemorar el 1714 és una qüestió de dignitat".

stats