Política 15/10/2014

El PSC s'ofereix a garantir la governabilitat però Mas no explorarà noves aliances abans del 9-N

Els socialistes comuniquen a CiU la seva predisposició a negociar els pressupostos de la Generalitat per al 2015 si ERC es despenja com a soci del Govern

Sara González / Roger Mateos
3 min
Miquel Iceta, aquest dimecres al Parlament / PERE TORDERA

BarcelonaEl PSC, relegat des que va iniciar-se la legislatura a un segon pla en l'escena política catalana, vol tornar-ne a ser actor principal. Veient com s'ha esquerdat la unitat dins del bloc sobiranista al voltant de la consulta del 9 de novembre, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha decidit aplicar una nova estratègia d'acostament a Artur Mas. Els socialistes, segons han explicat a l'ARA fonts del partit, han iniciat contactes informals amb CiU per transmetre la seva predisposició a negociar i acordar els pressupostos de la Generalitat per al 2015.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si l'ERC d'Oriol Junqueras es despenja definitivament com a soci del Govern, Mas podria jugar la carta PSC per aprovar els comptes. Però aquest canvi d'aliances comportaria un seguit de conseqüències de gruix en el rumb de la política catalana els propers mesos. Segons fonts nacionalistes consultades per l'ARA, el Govern no iniciarà contactes formals amb els socialistes per explorar noves aliances abans del 9-N. En el moment de més tensions entre Govern i ERC, Mas no vol afegir arguments a Junqueras perquè marqui encara més distàncies amb la Generalitat, ara concentrada en organitzar un 9-N alternatiu amb urnes i paperetes, un pla que no agrada als republicans. El Govern es dóna un temps per comprovar si es poden refer els ponts amb ERC.

L'opció d'un pacte amb els socialistes per aprovar els pressupostos de l'any vinent, però, la té sobre la taula Mas. Tant és així que en l'última cimera pel 9-N, en què es va esdevenir el trencament de la unitat, Junqueras va advertir Mas que potser es veuria obligat a buscar un altre soci per pactar els pressupostos. "No et preocupis perquè cada dia Iceta s’hi està oferint", li va respondre el president.

Pressions a l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Els socialistes han vist una escletxa per tornar a la primera línia del joc polític català i estan desplegant el seu propi pla per aconseguir-ho valent-se de la feblesa de l'actual acord entre CiU i ERC. Segons fonts coneixedores de la situació, el PSC busca "fer-se valer" i ha trobat en l'Àrea Metropolitana de Barcelona –una de les institucions on encara conserva pes polític perquè els alcaldes del cinturó roig en són majoria– un mecanisme de pressió per entrar en una negociació que volen que abordi també una possible entesa al Parlament.

En concret, es tracta de la cessió de la gestió de les depuradores d'aigua a l'AMB, que ha d'aportar més de 800 milions d'euros clau per quadrar les arques de la Generalitat en la recta final de l'any però que els socialistes a hores d'ara bloquegen. Ho fan emparant-se en una discrepància tècnica que realment existeix, però fonts del partit no amaguen que és també una jugada estratègica en un context en el qual CiU necessitarà trobar en les pròximes setmanes un aliat per pactar els pressupostos. I és que les negociacions dels comptes amb ERC es van aturar fa dues setmanes, quan els republicans van supeditar l'entesa a la resolució del 9-N.

Duran vol canvi de socis

Una de les veus més favorables a un canvi de socis per no haver d'anticipar eleccions és la del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que aquest dimarts va advertir que, si els republicans no volen esgotar la legislatura, "caldrà buscar altres" grups per poder arribar al 2016. Si Junqueras donés per trencat l'acord d'estabilitat signat amb Mas el desembre del 2012, l'escenari d'unes eleccions plebiscitàries, amb una llista unitària per la independència, com va suggerir Mas, seria gairebé inviable. En tal cas, prendria cos la possibilitat que Mas busqués el PSC per resistir un any més i esgotar la legislatura fins el 2016. De fet, Iceta ja va oferir-se obertament a garantir l'estabilitat del Govern fins al final de la legislatura durant el debat de política general.

Dirigents de la cúpula del PSC admeten que no és la situació "més desitjada" però que donades les difícils circumstàncies que travessa l'executiu català estan disposats a permetre al Govern a jugar amb la "geometria variable" com va fer Artur Mas en la seva primera legislatura. De fet, al partit que lidera Miquel Iceta no li convenen ara unes eleccions anticipades en les quals tenen coll avall que empitjorarien resultats.

stats