POLÍTICA
Política 22/10/2013

PSC i ICV insten Mas a no presentar-se a Pedralbes

Pels socialistes, és "estrany" que Mas "intenti entrar a una festa on no ha estat convidat", i ICV creu que hi hauria d'enviar un conseller. ERC veu bé que Mas planti cara i s'hi presenti en contra de la voluntat del govern espanyol, i CiU hi identifica "por escènica" de l'Estat

ò. Gelis / M. Colomer
2 min

BarcelonaVisions contraposades dels grups parlamentaris amb l'afer del veto del govern espanyol a la intervenció inicial del president de la Generalitat, Artur Mas, al Fòrum del Mediterrani Occidental. El PSC i ICV-EUiA han coincidit, malgrat que amb motivacions ben diferents, a instar Mas a no presentar-se a Pedralbes. En canvi, ERC ha avalat l'opció de Mas, que passa per assistir-hi a rebre i saludar els mandataris internacionals en qualitat d'amfitrió, i per marxar tot seguit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, "com que li han tancat la porta, quedarà estrany" que només hi vagi a saludar sense intervenir-hi. Per Lucena, "veure algú que no ha estat convidat a la festa intentant entrar-hi, quedarà estrany". "Molt malament per ambdues parts", ha etzibat Lucena, que ha augurat que situacions com la de la setmana passada amb la trobada de Foment o demà al Fòrum Mediterrani sovintejaran els pròxims mesos. "Hi ha dos pols oposats: l'immobilisme del govern espanyol i la radicalitat independentista del Govern pressionat per ERC i l'ANC", ha deplorat.

En canvi, els ecosocialistes han centrat la càrrega en el govern espanyol per "no haver entès o assumit el paper de les institucions catalanes". Per la portaveu de la formació al Parlament, Dolors Camats, Mas hauria de delegar en un conseller la presència al Fòrum "per no crear precedents perillosos en el futur". Si en una cosa coincideix ICV amb el PSC i ERC és a lamentar que "els problemes de protocol no deixin debatre els problemes realment importants del Fòrum, que són les relacions entre els països de la riba del Mediterrani, on està morint gent", segons Camats.

ERC i CiU, amb el president

En canvi, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha deplorat en roda de premsa al Parlament que l'Estat hagi "provocat aquest xoc protocol·lari". "Aquest és el govern del diàleg amb Catalunya? El govern que impedeix que el president de la Generalitat faci una salutació? Temen que pugui dir alguna cosa davant els mandataris internacionals?", s'ha preguntat Rovira, que ha advertit que aquestes actituds "no són la millor fórmula per trobar el diàleg" que exigeix el govern espanyol. Rovira ha rebutjat la demanda de PSC i ICV perquè Mas no vagi a Pedralbes: "Crec que no s'ha de contestar a una provocació d'aquestes característiques. Mas ha d'actuar amb normalitat. No el deixen parlar? Doncs que acati, hi vagi, saludi i no incrementi un conflicte que és ridícul".

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha considerat que Mas ha d'anar-hi a saludar per després marxar perquè els assistents al Fòrum "han de notar interès per la trobada" de la Generalitat. Això sí, ha considerat el conflicte "un episodi més del menyspreu del govern espanyol a les institucions catalanes", i ho ha atribuït al "pànic escènic" del govern espanyol "mogut per la inseguretat dels seus arguments" sobre el procés polític català.

stats