Política 03/07/2019

El PSC, JxCat i comuns pacten al consell comarcal del Baix Llobregat mentre negocien la Diputació

Si l'aliança es repetís al principal ens supramunicipal deixaria ERC fora del govern

Efe
2 min
L'alcaldessa de Vallirana, Eva Martínez, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl PSC, JxCat i els comuns han signat aquest dimecres un acord de govern al Consell Comarcal del Baix Llobregat, una aliança que es podria extrapolar la setmana vinent a la Diputació de Barcelona, on les formacions mantenen converses encara sense cap acord tancat. Diverses fonts de la negociació consultades per l'agència Efe han indicat que un acord entre el PSC, JxCat i comuns a la Diputació, que neutralitzaria el poder d'ERC, és una de les possibilitats, però no l'única, per la qual cosa, amb la calculadora a la mà, mantenen els contactes a totes bandes per quadrar l'aritmètica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple de la constitució de la Diputació de Barcelona tindrà lloc segurament dimecres que ve o dijous i s'hi haurà d'escollir el nou president o presidenta per majoria absoluta a primera votació o per simple en la segona. Després de les eleccions municipals del 26 de maig, socialistes i republicans van quedar empatats, amb 16 seients en aquesta administració supramunicipal, per la qual cosa pugnen per aconseguir una presidència que els últims anys havia estat en mans de Convergència.

JxCat, l'espai hereu de CDC, no té cap possibilitat de retenir la presidència perquè va obtenir només set representants, però pot ser determinant per arribar a la majoria, igual que els cinc representants dels comuns. Si bé no hi ha concreció sobre l'eventual pacte a la Diputació, el document subscrit al Baix Llobregat, amb l'alcaldessa socialista de Vallirana, Eva Martínez, com a presidenta i repartiment de vicepresidències entre JxCat i comuns, podria servir d'assaig.

A la Diputació, un dels noms que sona amb més força per ostentar la presidència, si finalment cau en mans dels socialistes, és el de l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, encara que des del partit no han publicitat que sigui la seva aposta. Fonts socialistes han explicat a Efe que, per al PSC, el punt clau de la negociació és que hi hagi un compromís explícit per posar aquesta administració al servei dels municipis –"A tots de la mateixa manera, sense sectarismes", subratllen– i mantenir-la al marge d'altres qüestions de caràcter nacional o estatal.

Des de Catalunya en Comú destaquen que la seva prioritat passava per un acord d'esquerres amb ERC i PSC, un tripartit que, després de les primeres reunions, es van adonar que és "molt difícil". Les fonts consultades dels comuns han apuntat que actualment negocien en paral·lel amb el PSC i ERC, sense fixar una línia vermella a JxCat perquè encara no estan en aquest "punt", raonen.

Fonts d'ERC, per la seva banda, auguren que "tots faran l'impossible" perquè no governin els republicans, que no obstant això afegeixen que "tot està obert" a l'espera de la decisió que prenguin els comuns. Des d'Esquerra, en qualsevol cas, consideren que JxCat s'està "oferint al PSC", cosa que matisen des de l'espai postconvergent. Si bé les fonts de JxCat consultades per Efe confirmen les converses amb el PSC, recalquen que també en tenen amb ERC, un partit que consideren soci, tot i que subratllen que una aliança independentista no és suficient per arribar a la majoria a la Diputació.

Qui no està negociant amb ningú és Ciutadans, segons apunten fonts de la formació taronja, que té poc pes a nivell municipal, amb només 4 representants a la Diputació, pel davant del PPC (2) i Tot per Terrassa (1).

stats